Ezt a mezőgazdaság fogja a legjobban megszívni: bármikor beüthet a vízválság

MTI
Magyarország édesvízkészletét a jövőben a jelenleginél "sokkal óvatosabban és nagyobb tartalékolással" kell kezelni - mondta Ferencz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa kedden az M1 aktuális csatornán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A műsorban elhangzott, hogy az október 15-én Budapesten kezdődő Víz Világtalálkozó központi témája a globális vízválság megelőzése lesz.
Ferencz Orsolya, aki egyúttal az űrkutatásért felelős miniszteri biztos is, közölte, hogy Magyarország vízellátottsága jelenleg jónak tekinthető, de a jövőben a klímaváltozás miatt a magyar folyók vízgyűjtőterületein akár alacsonyabb is lehet a vízhozam, ezért a vizet óvatosan kell felhasználni. A szakértő szerint meg kell akadályozni, hogy a jövőben az Alföld bizonyos területei félsivatagossá váljanak. A Kárpát-medence csapadékeloszlása az elmúlt évtizedekben csökkenő tendenciát mutat - mondta.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A mezőgazdaságra térve kiemelte: az emelkedő hőmérséklet miatt az öntözéses gazdálkodásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Egyúttal fontosnak nevezte az esővíztároló rendszerek fejlesztését, és a termőtalaj vízmegtartó-képességét növelő új, innovatív technológiák alkalmazását is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Rosta Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03