Ezt is kimutatták! - Így pusztítanak a gyilkos szerek

agrarszektor.hu
Elpusztíthatnak több, növénytermesztési szempontból is hasznos bogárfajt a neonikotinoid-tartalmú csávázószerek - legalábbis ezt igazolták a legújabb amerikai kísérletek. A tapasztalatok szerint olyan bogarakra is mérgezők lehetnek, amelyek természetes ellenségei a növényeket károsító parazita csigáknak. Utóbbiak elszaparodása miatt e csávázószerek végső soron csökkenthetik a haszonnövények hozamait. A neonikotinoidok Európában is nagy vitákat váltottak ki, és az Európai Unió ideiglenesen be is tiltotta használatukat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nincsenek hatással a csigákra a neonikotinoidok, ezért felborulhat a természetes egyensúly és e puhatestűek elszaporodhatnak - állapították meg egy most közölt tanulmányban USA-beli szakértők. Szójabab állományokban mutatták ki, hogy e csávázószerek hasznos szervezeteket is elpusztítanak, de például a parazitáknak számító csigákra nem hatnak.

A laboratóriumi és a helyszíni vizsgálatok annak felderítésére irányultak, milyen kapcsolat van a neonikotinoidok, a csigák és a hasznos bogarak között. A laboratóriumban a csigáknak csávázószerrel kezelt és kezeletlen szójababot is adtak, majd a kísérleti egyedeket olyan bogarakkal etették fel, amelyek e puhatestűek természetes ellenségei. Miközben a csigákra a csávázószer hatástalan volt, a kezelt szójababot fogyasztó puhatestűektől a bogarak 60 százaléka elpusztult, vagy mérgezés tüneteit mutatta. 

Mire lehetnek jók a neonikotinoidok?
A neonikotinoid típusú csávázási technológia alkalmazásakor a vetőmag még vetés előtt védőréteget kap. A csávázószer a növény fejlődésekor teljesen felszívódik, ezzel segítve a földalatti és feletti kártevők elleni védekezést.

A helyszíni vizsgálatoknál a területeket neonikotinoiddal kezelt, illetve kezeletlen növényekkel ültették be. A vetés után harmincöt nappal a csávázószeres területeken a hasznos bogarak aránya 31 százalékkal csökkent a kezeletlenekhez viszonyítva. Emellett tizenkilenc százalékkal kevesebb szójanövény fejlődött ki, a hozam pedig öt százalékkal visszaesett - közölték az amerikai tanulmányban.

A szakértők összességében megállapították, hogy a neonikotinoid tartalmú csávázószerek mérgező hatásúak az olyan hasznos élő szervezetekre (bogarakra), amelyek természetes ragadozói egyes élősködőknek, így például a csigáknak. Emiatt az ilyen csávázószerek használata végső soron csökkentheti a mezőgazdasági növények hozamát, mert hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes növényi paraziták elszaporodjanak. A kutatók ezért úgy vélik, hogy a neonikotinoidokat inkább célzottan, mintsem általánosan kellene használni a jövőben.

Az utóbbi években Európában is több bírálat érte a neonikotinoid tartalmú csávázószereket. A méhpusztulásban játszott állítólagos szerepük miatt az Európai Bizottság 2013. december elsejétől két évre részlegesen fel is függesztette a használatukat. A döntés azonban nem szüntette meg a szakmai vitákat, és a neonikotinoidok szerepéről azóta is számos pró és kontra érv fogalmazódik meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55