2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Növény

Ezt is kimutatták! - Így pusztítanak a gyilkos szerek

Elpusztíthatnak több, növénytermesztési szempontból is hasznos bogárfajt a neonikotinoid-tartalmú csávázószerek – legalábbis ezt igazolták a legújabb amerikai kísérletek. A tapasztalatok szerint olyan bogarakra is mérgezők lehetnek, amelyek természetes ellenségei a növényeket károsító parazita csigáknak. Utóbbiak elszaparodása miatt e csávázószerek végső soron csökkenthetik a haszonnövények hozamait. A neonikotinoidok Európában is nagy vitákat váltottak ki, és az Európai Unió ideiglenesen be is tiltotta használatukat.
 
 

Nincsenek hatással a csigákra a neonikotinoidok, ezért felborulhat a természetes egyensúly és e puhatestűek elszaporodhatnak – állapították meg egy most közölt tanulmányban USA-beli szakértők. Szójabab állományokban mutatták ki, hogy e csávázószerek hasznos szervezeteket is elpusztítanak, de például a parazitáknak számító csigákra nem hatnak.

A laboratóriumi és a helyszíni vizsgálatok annak felderítésére irányultak, milyen kapcsolat van a neonikotinoidok, a csigák és a hasznos bogarak között. A laboratóriumban a csigáknak csávázószerrel kezelt és kezeletlen szójababot is adtak, majd a kísérleti egyedeket olyan bogarakkal etették fel, amelyek e puhatestűek természetes ellenségei. Miközben a csigákra a csávázószer hatástalan volt, a kezelt szójababot fogyasztó puhatestűektől a bogarak 60 százaléka elpusztult, vagy mérgezés tüneteit mutatta. 

Mire lehetnek jók a neonikotinoidok?
A neonikotinoid típusú csávázási technológia alkalmazásakor a vetőmag még vetés előtt védőréteget kap. A csávázószer a növény fejlődésekor teljesen felszívódik, ezzel segítve a földalatti és feletti kártevők elleni védekezést.


A helyszíni vizsgálatoknál a területeket neonikotinoiddal kezelt, illetve kezeletlen növényekkel ültették be. A vetés után harmincöt nappal a csávázószeres területeken a hasznos bogarak aránya 31 százalékkal csökkent a kezeletlenekhez viszonyítva. Emellett tizenkilenc százalékkal kevesebb szójanövény fejlődött ki, a hozam pedig öt százalékkal visszaesett – közölték az amerikai tanulmányban.

A szakértők összességében megállapították, hogy a neonikotinoid tartalmú csávázószerek mérgező hatásúak az olyan hasznos élő szervezetekre (bogarakra), amelyek természetes ragadozói egyes élősködőknek, így például a csigáknak. Emiatt az ilyen csávázószerek használata végső soron csökkentheti a mezőgazdasági növények hozamát, mert hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes növényi paraziták elszaporodjanak. A kutatók ezért úgy vélik, hogy a neonikotinoidokat inkább célzottan, mintsem általánosan kellene használni a jövőben.

Az utóbbi években Európában is több bírálat érte a neonikotinoid tartalmú csávázószereket. A méhpusztulásban játszott állítólagos szerepük miatt az Európai Bizottság 2013. december elsejétől két évre részlegesen fel is függesztette a használatukat. A döntés azonban nem szüntette meg a szakmai vitákat, és a neonikotinoidok szerepéről azóta is számos pró és kontra érv fogalmazódik meg.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu