Ezt okozta az enyhe időjárás: évszázados melegrekord dőlt meg Magyarországon

Ezt okozta az enyhe időjárás: évszázados melegrekord dőlt meg Magyarországon

agrarszektor.hu
Évszázados melegrekordok dőlt meg Szilveszter napján hazánkban. Ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatásából kiderült, Fertőrákoson a korábbi országos napi rekordnál másfél Celsius-fokkal mértek magasabb hőmérsékletet az óév utolsó napján. A fővárosban az előző rekordnál szintén csaknem másfél fokkal magasabb értéket jegyeztek fel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

101 éves napi melegrekord dőlt meg Szilveszter napján a Fertő partján. Mivel a tegnapi nap során szokatlanul enyhe levegő áramlott az ország legnagyobb része fölé, ezért az északkeleti megyék és a Balaton-part kivételével 10 és 18 fok között alakultak a csúcsértékek - tudhattuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzéséből. A Fertőrákoson mért 18 Celsius-fokkal pedig az előzetes adatok alapján megdőlt az országos napi melegrekord is.

A korábbi csúcs 16,5 Celsius-fok volt, ezt még 1920-ban mérték Sopronban. Az OMSZ érdekességként közölte, hogy ehhez a régi csúcshoz képest idén közel 10 mérőállomásukon is magasabb értéket rögzítettek.

Ugyancsak az előzetes adatok alapján a korábbi budapesti napi rekord is megdőlt. 2002-ben ezen a napon 14 Celsius-fok volt a fővárosban, a tegnapi nap során Pestszentlőrincen viszont egészen 15,4 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ha nem is ilyen mértékben, de megközelítőleg ennyire enyhe idő lesz az új év első napján is, így az aznapi melegrekordok megdőlésére is bízvást lehet számolni. Január 1-jét illetően az aktuális melegrekordot országosan Sopronban mérték: még 1921-ben 15,3 Celsius-fok volt a városban. Budapesten pedig, ugyancsak 1921-ben 13 Celsius-fokot rögzítettek ezen a napon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?