Ezt sokan nem tudják: csak így lehet szamócapalántát forgalmazni

Ezt sokan nem tudják: csak így lehet szamócapalántát forgalmazni

agrarszektor.hu
Pünkösd táján rendszerint már finom édes hazai szamócát vásárolhatunk elérhető áron. Az idei év sajnos nem kedvezett e gyümölcs termesztőinek. Az elhúzódó hideg, a sok eső akadályozta a korai termést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szamóca sokféle szempontból kuriózumnak számít: az egyik legkorábban érő, leggyorsabban termőre forduló, gyümölcsét egyedülálló íz és zamatanyag jellemzi, emellett az egyetlen lágyszárú gyümölcs hazánkban - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Szaporítóanyagának előállítása viszonylag egyszerű, a palánta előállítását és forgalmazását ugyanaz a rendelet szabályozza, mint például az almaoltványét. A gyümölcsfaiskolai termesztés, valamint a gyümölcsszaporítóanyag-nagykereskedelmi tevékenység engedélyhez kötött.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A sikeres termesztéshez elengedhetetlen a jó minőségű szaporítóanyag. A szamócapalántának fajtaazonosnak, vírusoktól, gombás betegségektől, kártevőktől mentesnek, életerősnek és szabványméretűnek kell lennie. Az engedélyes gyümölcsfaiskoláknál a megfelelő minőséget évente ellenőrzik a Nébih felügyelői. A gyümölcsfaiskolai termesztésre vonatkozó vagy gyümölcsszaporítóanyag-nagykereskedelmi engedélyt a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. A formanyomtatvány elérhető itt.

A szamócapalánta (leveles és hűtőben tárolt, azaz frigó) minőségi követelményei, azon kívül, hogy a palánták gyökértörzs átmérője legalább 7 mm, a gyökerek száma legalább 10, hossza legalább 6 cm kell legyen.

  • A leveles palánta lehet őszi (augusztus-szeptember) és tavaszi felszedésű. A leveles palánta zömök, fajtájára jellemzően fejlett, nem felnyurgult, legalább 3 ép, egészséges lomblevele és üde fejlődő szívlevele (csúcslevél) vagy jól fejlett csúcsrügye legyen.
  • A hűtőben tárolt (frigó) palánta lomblevél nélküli, nyugalmi állapotú, nagy, jól fejlett csúcsrüggyel, 2 cm-nél nem hosszabb szívlevéllel. A gyökérzet bojtos, csonkítás nélküli, elágazásokkal rendelkező, sárgásbarna színű és talajmaradványoktól mentes legyen. A hűtőben való tárolásra a nyugalmi állapotban lévő palánták fagymentes napokon szedhetők fel.

A tenyészedényes (konténeres) palántának legalább 3 ép egészséges levéllel kell rendelkeznie.
A növény gyökérzete a termesztőközeget jól szője át, de a gyökerek a termesztőedényt ne nőjék túl. A tenyészedényes növényeket olyan térállásban kell nevelni, hogy a növény természetes habitusát kifejleszthesse. A tenyészedény legyen összhangban a növény méretével (0,2 literes).

Szót kell még ejteni a forgalmazható fajták köréről. Mindazok a fajták szaporíthatók és forgalmazhatók, amelyek szerepelnek a hazai Nemzeti Fajtajegyzéken, az EU közös fajtajegyzékén, vagy az Európai Növényfajta Hivatalnál (CPVO) fajtaoltalomra bejelentésre kerültek. Amennyiben az adott szamócafajta fajtaoltalomra is be lett jelentve, akkor a forgalmazó felelőssége, hogy a licensztulajdonosok, a fajtajogokkal rendelkezők jogai be legyenek tartva. Amennyiben ez nem így van, ők polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat. Gyakorlatban a fajtaoltalommal védett fajtáknál a leírásban a fajtanév mögött® szerepel, az ilyen fajták palántái csak gyümölcstermesztési célra használhatóak fel. Az engedélyes gyümölcsfaiskolás továbbszaporítását csak a fajtajogosult beleegyezésével végezheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?