Ezt tette a meleg ősz a magyar búzával - Az európai állapotjelentés veszélyt jelez

agrarszektor.hu
Sokat segített a gyengén kelő állományokon a csapadékos, enyhe november, de december közepéig már illett volna megérkeznie az első komoly fagyoknak. Az európai jelentés aggódik Kelet-Európa, és benne Magyarország őszibúza-állományai miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Míg Nyugat-Európában az évszaknak megfelelő az időjárás, addig Középkelet- és Délkelet-Európában sokkal enyhébb a normálisnál. Ebben a térségben december 20-ig akár 8 fokkal a sokévi átlag felett is alakulhat az átlaghőmérséklet. A meleg ősz általában jellemző volt erre a régióra, a szokatlanul enyhe idő már a búza vetésétől fenn áll. Az októberi szárazság a vetést és a kelést is nehezítette, amit egy nedves és enyhe november követett. A későn elvetett állományok fejlődése ekkor felgyorsult, és minden esélyük megvolt arra, hogy fejletten menjenek a télbe. Most az európai MARS-jelentés arra figyelmeztet, hogy ezeknek az állományoknak 

már meg kellett volna kapniuk az első hidegsokkot ahhoz, hogy kellő edzettséget szerezzenek a téli fagyokkal szemben.

Az őszi gabonák a Balkánon, Kelet-Európában, Oroszország déli részén és Kelet-Ukrajnában mind gyengébben keltek, és a fejlődésük november közepéig elmaradt az átlagostól. Azóta csak Ukrajna és Oroszország területén csökkent le a hőmérséklet jelentősen fagypont alá, néhol a mínusz 25 fokot is elérve, ami a gyenge fejlettség miatt már kifagyást is okozott. Európa keleti felén továbbra sem érkezett komoly fagy, így gyenge a kalászosok fagytűrése a MARS szimulációja alapján. Az európai előrejelezés szerint egyelőre nincs is okunk aggódni a hideg miatt, baj akkor lehet, ha a lehűlés nem fokozatosan, hanem hirtelen következik be, és meglepetésként éri az őszi gabonákat. A jelentés szerint ebből a  szempontból leginkább Csehország, Szlovákia, Románia, Magyarország, Lengyelország, valamint Ukrajna és Oroszország délnyugati részének termése veszélyeztetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13