Ezt sokan nem tudják: így lehet gyógynövény palántát forgalmazni az országban

Ezt sokan nem tudják: így lehet gyógynövény palántát forgalmazni az országban

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbb Magyarországon a gyógy- és fűszernövények előállítása, ezzel együtt pedig a növények és palántáik forgalmazása is. De hogyan lehet ma itthon szabályosan gyógy- és fűszernövény palántákat előállítani? Mikor van szükség a gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához a növénytermesztési hatóság engedélyére? A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte ezekre a kérdésekre a válaszokat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék - Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható - olvasható a Nébih oldalán. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti. Nem kell engedélykérelmet benyújtania annak az üzemnek, amely

  • a gyógy- és fűszernövény palántát saját felhasználásra szánja,
  • a gyógy- és fűszernövény palánták kizárólag díszítés céljára való forgalomba hozatalával foglalkozik (ebben az esetben a dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008. (IV.11.) FVM rendelet szerinti feltételek vonatkoznak rá, amelyeket itt lehet megtekinteni.
  • a genetikai sokszínűség megőrzését célzó palántatermesztést/forgalmazást végez,
  • a kis mennyiséget meg nem haladó mértékben, kísérleti-, kutatási-, nemesítési, kiállítási célra hoz forgalomba, vagy
  • a kis mennyiséget meg nem haladó kiskerti felhasználás céljából hoz forgalomba gyógy- és fűszernövény palántát,
  • a palánta teljes mennyiségét külföldön értékesíti.

Hova kell a kérelmet benyújtani?

A kérelmet az erre rendszeresített Kérelem űrlapon, a szükséges mellékletekkel együtt a tevékenység helye szerinti, növénytermesztési hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. A gyógy- és fűszernövény palánták árutermesztők részére való forgalomba hozatala esetén a Törvény és a zöldségpalántákra vonatkozó Rendelet előírásait kell alkalmazni, ahol meghatározott esetben "zöldségnövény", "zöldségpalánta" és "palánta" kifejezésen a gyógy- és fűszernövényeket is kell érteni. Az engedélykérelemmel kapcsolatos ügyintézés a zöldségpalánta felületen végezhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?