Ezzel a trükkel komoly pénzekre tehetnek szert a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A szakmai szervezetek közreműködésével őszi búzára is készít ajánlati fajtalistát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A jó fajtaválasztás hektáronként akár egy tonnával nagyobb termést eredményezhet - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke a köztestület Vas megyei szervezete által Vasszilvágyon rendezett búza fajtabemutatón.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bő egy évvel ezelőtt bemutatott többéves kamarai fejlesztési programjavaslatból megvalósult, gabonatermesztőket érintő eredményekről számolt be Győrffy Balázs a köztestület Vas megyei szervezete által Vasszilvágyon rendezett őszi búza fajtabemutatón - írja közleményében a kamara.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A programjavaslat egyik fő eleme a termésbiztonság növelése volt, az Európában egyedülálló módon a teljes országot lefedő jégkármérséklő rendszerrel pedig tavaly több tízmilliárd forint kárt sikerült megelőzni. Múlt évben a viharos időjárás miatt a bejelentett viharkárok éves szinten hatszorosára, a felhőszakadáskárok kétszeresére növekedtek, a jégkárok viszont 70 százalékkal csökkentek. Nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső, az viszont garantálható, hogy a jégszemcsék mérete kisebb lesz. Ezt jól bizonyítják a múlt hét végének eseményei: Európa több országában is heves zivatarok vonultak végig, amelyekből 8-10 cm átmérőjű jégdarabok is estek, Magyarországon a legtöbb helyen azonban főként borsó vagy cseresznye méretű jég hullott - tette hozzá Győrffy Balázs. 

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

A termésbiztonság növelése mellett a fajtaválasztás is fontos, így a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Vetőmag Szövetséggel együttműködve a kamara 2018-ban közzétette az ajánlati fajtalistát kukoricára, idén pedig az őszi búza kerül sorra. Összesen 44 elvetett őszibúza-fajta szerepel a tavaly ősszel indult posztregisztrációs kísérletben, ezek a hazai vetőmagpiac több mint 90 százalékát lefedik. A fajtakísérleteket az ország különböző pontjain, összesen 10 településen zajlanak. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérletek eredményei alapján hozzanak döntést. Az ajánlati fajtalisták célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz, és ezzel akár egy tonnával nagyobb termésmennyiséget, ezáltal 40-50 ezer forinttal nagyobb árbevételt érjenek el hektáronként - mondta. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03