Ezzel a növénnyel nagyot lehet kaszálni: csak tudni kell, mit akarunk vele kezdeni

Ezzel a növénnyel nagyot lehet kaszálni: csak tudni kell, mit akarunk vele kezdeni

agrarszektor.hu
Idén is rengetegen keresték fel a magyar levendulaföldeket és szedték tele táskájukat a hazai termesztésű illatos, lila virágokkal. Nem meglepő, hiszen a levendulatermesztés egyre népszerűbb Magyarországon is. A virágból készült termékek mellett szimplán a levendulával beültetett földekből is nagy bevétel származik, hiszen egyre több helyen kérnek el busás árat azok puszta fotózásáért. A HelloVidék utánajárt, hogy mekkora kihívás jelenleg levendulatermesztésbe kezdeni a semmiből. Milyen szakmai tudás és környezeti feltételekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy megfelelő bevételre tegyünk szert.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A HelloVidék szeretett volna pontosabb képet kapni a termesztés menetéről, valamint megtudni, hogyan és milyen módszerrel termesztik a lila növényt a legjobb, legnagyobb gazdaságokban. Éppen ezért a portál Gulyás Imrét, a HERBA HILL - Family Farm Tamási nevű gazdaság tulajdonosát kérdezte a témában.

Arra a kérdésre, kinthetünk gazdasági növényként a levendulára Magyarországon, Gulyás Imre elmondta, hogy léteznek olyan termelők az országban, akik gazdasági növényként termesztik a levendulát. Azonban meg kell különböztetni a kisüzemi és nagyüzemi termelést. Nagyüzemi körülmények között kb. 10-15 ember termeszt az országban levendulát, kisüzemiben pedig egyre többen. Míg utóbbi termelőknél ez inkább csak egy keresetkiegészítés egy másik munka mellett, a nagyüzemi levendulatermesztés már komolyabb bevételeket hozhat.

A szakember beszélt arról is, hogy mire számíthat, aki belefog a termesztésbe, és hogy feltételek szükségesek a termesztéséhez, illetve arról, hogy vannak erre vonatkozó jogszabályok. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban Gulyás Imre elmondta, hogy szerinte az elhivatottság mindenképpen szükséges a gyógynövény vonalon kezdőknek, főleg azoknak, akik levendulát szeretnének termeszteni. A régi rendszerben kialakult fix felvásárlási csatornák sajnos a rendszerváltással megszűntek és ebben az ágazatban nem épültek vissza a mai napig sem. Mindenki magának próbálja megteremteni a lehetőségeket. Sajnálatos, de a levendula ebben az esetben még hátrányosabb helyzetben is van, mint a többi gyógynövény. Különösebb jogszabályi feltételei nincsenek, ugyanolyan mezőgazdasági növényként van kezelve, mint bármi más. Környezeti feltételei viszont már vannak. A levendula egy mediterrán növény, így ennek megfelelő környezetet kell teremteni. Ezek közül három nagyon fontos van: a meszes talaj, a megfelelő hőösszeg és a napsütötte órák száma. Gulyás Imre elárulta, hogy tapasztalatai szerint Magyarországon a délebbi fekvésű területek ideálisak, de vannak lokálisan is jó termő közegek az ország különböző pontjain.

A termesztés költségeit illetően Gulyás Imre elárulta, hogy a levendula ugyanúgy, mint bármelyik másik szántóföldi növény, költségekkel jár. Itt megint megemlítette, hogy külön kell venni egymától a kis- és nagyüzemi termelést, hiszen mindegyiknek más a piaca, így mindegyik más költségeket bír el. A kisüzemiben elfér a több élőmunka-ráfordítás, ami pedig majd a végtermékbe is beépül. Ezzel szemben a nagyüzeminél termesztésnél inkább már a gépesítéssel lehet csökkenteni a költségeket, valamint a nagyobb területen történő termesztéssel. Arra a kérdésre, hogy a levendulára igényelhető-e valamilyen mezőgazdasági támogatás, Gulyás Imre elmondta, hogy külön a levendulára nincs kiegészítő támogatás, ugyanaz a területalapú támogatás vehető rá föl, mint a kukoricára, vagy búzára. Az extra költségek ott merülnek föl, hogy a termesztéshez és feldolgozáshoz egészen más, specifikus gépsorokra kell beruházni, mint egy szántóföldi vagy ültetvény kultúránál. Mivel kémiai gyomirtásra nincs lehetőség így csak a gépi megoldás marad. Erre vannak már elképesztően ügyes megoldások, viszont minél precízebb egy gép, annál drágább. Ugyanez vonatkozik a betakarítógépekre is. Ami még költséges beruházás az elején, az a palánták telepítése, ugyanúgy, mint egy ültetvénynél. De mivel itt minimum 15 évre kell számolni, így hosszútávon ez is eloszlik.

A palánta-előállításban rengeteget kísérleteztünk, így komoly tapasztalatra tettünk szert. Magunknak állítjuk elő a jövőbeni telepítésekhez is, de nagy számban eladásra is termelünk

- mondta Gulyás Imre.

Arra a kérdésre, hogy mekkora területen érdemes vele foglalkozni, hogy elfogadható legyen a bevétel, a szakember elmondta, hogy nehéz azt megmondani, hogy mekkora terület kell egy jövedelmező levendula ültetvényhez, mert nagyon relatív, kinek mi az elfogadható bevétel. Gulyás Imre úgy gondolja, hogy aki komolyan bele akar vágni, az 5 hektár alatt ne kezdjen bele. Az idő kérdését illetően a szakember beszélt arról, hogy levendula termőre fordulása a harmadik-negyedik évre éri el a maximumot, onnantól tekinthető 100%-osnak. A bevétel nagyon széles skálán tud mozogni, és számtalan dologtól függhet. Sajnos az időjárás mellett leginkább a piaci instabilitás, a komoly szövetkezeti-értékesítési csatorna hiánya adja az ingadozás okát. A szakember szerint a levendulával mindenképpen magasabb profitot lehet elérni, mint egy szántóföldi kultúrával, például egy kukoricával vagy egy búzával.

A HelloVidék azon kérdésére, hogy hogyan zajlik a növény eladása, és hogy csak szüreti úton értékesítik-e a levendulát, vagy a piacokon is jelen vannak, Gulyás Imre elmondta, hogy Magyarországon jelenleg csak félkész, vagy késztermékként lehet eladni a levendulát, de a termelők szeretnének ezen változtatni, és a jövőben akár a learatott zöldtömeget is felvásárolni. A szakember beszélt arról is, hogy a legnépszerűbb termékek a levendulaolaj, a szárított virág és a levendula-vetőmag. Árak tekintetében ezek a felhasználástól és a kereslettől függően eléggé széles skálán mozoghatnak, mert például a levendulaolaj a 20 ezer forinttól a 3-400 ezer forintig bármi lehet.

Piacokon mi nem jelenünk meg egyszerűen azért, mert mi nagyüzemi termesztéssel foglalkozunk és az előállított félkész terméket értékesítjük nagyipari felhasználóknak

- mondta el Gulyás Imre.

A szakember beszélt arról is, hogy meglátása szerint az elmúlt évek során egyre nagyobb kereslet mutatkozott a "levendulás turizmusra", ez abból is látszik, hogy gombaszerűen megszaporodtak a szedd-magad levendulások. Viszont ezeknek évről évre újat kell mutatniuk, és fejlődniük is kell, hiszen szoros a piaci helyzet ebben a szektorban. Itt fontos a brandépítés. Gulyás Imre szerint esetükben ez inkább csak reklámcélt szolgál, viszont szívesen megmutatjuk annak, aki eljön a piknikükre, hogy milyen valójában egy nagy, 5 hektáros táblában sétálgatni. A szakember szerint a külföldi piacot kezdőként felesleges megcélozni a turizmus és a levendula kapcsolatában, ebben Tihany jár az élen, és neki is hosszú évek kellettek egy ilyen brand kiépítéséhez.

Arra a kérdésre, hogy hogyan látja a jövőt, Gulyás Imre elmondta, hogy azt szeretné elérni, hogy azok a Magyarországon előállított kozmetika- és gyógyszeripari termékek, amelyekben levendula olajat használnak, 100%-ban Magyarországon termelt levendulából készüljenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03