Fájdalmas veszteségeket okozott a tavaszi fagy: a Gönci barack az első áldozat

Fájdalmas veszteségeket okozott a tavaszi fagy: a Gönci barack az első áldozat

Május első hetéhez képest május 22-ig 50 százalékkal emelkedett a kárbejelentések száma a tavaszi fagykár vonatkozásában, így a bejelentett károsodott ültetvények mértéke 25.499 parcellára növekedett, amely 51 ezer hektár gyümölcsöst takar - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Habár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az már most látszik, hogy a kedvezőtlen időjárás egyik elsődleges áldozata a Gönci kajszibarack, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1500 hektár ültetvény ugyanis mintegy harmadánál veszteséget állapítottak meg a szakemberek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok szerint, az idei évben a kárbejelentések jelentős hányadát a tavaszi fagykár, mint kárnem teszi ki - tudta meg az Agrárszektor a Nébih-től. Május első hetéhez képest május 22-ig 50 százalékkal emelkedett a kárbejelentések száma a tavaszi fagykár vonatkozásában. A bejelentett károsodott ültetvények mértéke 18.565 parcelláról 25.499 parcellára növekedett, mely 51.000 hektár gyümölcsöst takar.  Ha gyümölcsfajokra bontjuk le a kárbejelentéseket, akkor a Nébih adatai szerint a tavaszi fagykár miatt 21.000 hektár almaültetvényre, 9.000 hektár meggyültetvényre, 4.600 hektár kajszibarack-ültetvényre, 4.000 hektár szilvaültetvényre, 2200 hektár őszibarack-ültetvényre, 2000 hektár cseresznyeültetvényre és 1500 hektár körteültetvényre érkezett bejelentés a termelőktől.

Lapunk azt is megtudta a Nébih-től, hogy a márciusi, valamint az április elejei hideg éjszakák és az azt követő április 15-ei fagyok okozta veszteség után a május 13-án bekövetkezett éjszakai lehűlés miatt 2500 hektár ültetvényre érkezett kárbejelentés, ebből 2100 hektár Szabolcs megyéből. Mint írták, habár a kormányhivatalok folyamatosan szemlézik a termelők által jelentett károsodott ültetvényeket, és a kisebb megyékben lefolytatták az összes szemlét, összességében még jelentős számú, mintegy 30.000 hektár területű ültetvény vár szemlézésre. A legtöbb kárbejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, csak ebben a megyében 26.000 hektár ültetvényre jelentettek tavaszi fagykárt idén a termelők. Ezt követi Bács-Kiskun megye 6000 hektárral, Pest megye 4200 és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3200 hektárral. A legkevesebb kárbejelentés Komárom-Esztergom megyéből érkezett, ott 190 hektár gyümölcsösre érkezett bejelentés - informálta az Agrárszektort a Nébih. 

Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag már mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek - közölte a Nébih. Olyannyira, hogy országosan a szakemberek a szemlézett területek mintegy 20%-a esetén 90-100%-os mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg, vagyis ezeken a parcellákon az idei évben nem várható termés-betakarítás. Ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szemlézett ültetvények felénél 80% feletti várható veszteséget konstatáltak az ellenőrök. Az itt található 1500 hektár kajsziültetvény mintegy harmada a Gönci kajszibarack oltalom alatt álló földrajzi árujelzésű területen található "Gönci Magyar kajszi", ami az egyik elsődleges áldozata az idei évi kedvezőtlen időjárásnak.

A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai alapján az előzetes várakozáshoz képest, a folyamatos hűvös éjszakák és a nem túl meleg tavaszi napok következtében, gyászosabb képet mutatnak a hazai gyümölcsösök. Továbbra is a kajsziültetvényekben a legszomorúbb a helyzet, itt az országos adatok alapján 80-100%-os hozamcsökkenés várható, de az április 15-i fagyok szinte minden kultúrát érintettek. A már kötődött termések megfagytak és leperegtek. A faggyal érintett területeken az őszibarack- és cseresznyeültetvényeknél 70%-os a veszteség. Az alma-, körte-, meggyültetvények esetében is nagyobb hozamkiesés várható, mint azt az első, korai szemlék tapasztalatai mutatták, ezeknél 50%-os a kár. Úgy tűnik a dió és a birs sem úszta meg, bár kisebb mértékben, de ezek a kultúrák is sérültek. A májusi virágzású bodzát, szőlőt, valamint a földiepret a rendelkezésre álló adatok alapján megkímélték az éjszakai fagyok - értes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?