2019. július 15. hétfő Henrik, Roland

Hírek - Növény

Fazekas: csak az aktív termelők kapjanak támogatásokat

Erős közös agrárpolitikát szorgalmazott az EP mezőgazdasági szakbizottságában tartott programismertetőjén a magyar vidékfejlesztési tárca vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az ambiciózus célokhoz megfelelő pénzügyi háttér is kell – írja a BruxInfo.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Fazekas Sándor szerint, ha az a cél, hogy az EU élelmiszerekből önellátó legyen, helyt álljon a fokozódó nemzetközi versenyben, magas minőségű termékeket állítson elő és közben a vidék megőrzését is szavatolja, akkor ehhez forrásokat kell rendelni, ezért fontos, hogy 2013 után ne csökkenjen az agrárbüdzsé nagysága.

A képviselők élénk érdeklődést mutattak aziránt, hogy az agrártanács elnöke hogyan képzeli el a közvetlen jövedelemtámogatások egyes tagállamok és régiók között történő igazságos újraelosztását. A magyar miniszter csak annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy méltányos alapon kell újraosztani a támogatásokat, a fokozatosság elvének figyelembe vételével és nagy körültekintés mellett.

Albert Dess (néppárti) fontosnak tartotta, hogy a támogatások kiegyenlítése során az első és a második, vidékfejlesztési pillér egészét nézzék, ne csak a direkt támogatások mértékét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállamokon belül olykor még nagyobb a szóródás a hektáralapú támogatás mértékében, mint az egyes országok között.

Fazekas úgy vélte, hogy tisztázni kell az alapfogalmat, hogy milyen szempont alapján húzzanak felső határt a támogatásoknak: a terület nagysága, esetleg értéke, vagy a foglalkoztatás alapján, vagy pedig ezek kombinációja révén. Arról is dönteni kell, hogy mire használjuk fel az így megmaradt összeget.

Az agrártanács soros elnöke szerint a kistermelők támogatását is biztosítani kell, felkínálva nekik az esélyt arra, hogy nőhessenek. Albert Dess, a leendő parlamenti jelentéstevő szerint a direkt támogatások meghatározott hányadát (például 5 százalékát) eleve a kistermelők számára különítenék el, de azt a nagy különbségek miatt már a tagállamok döntenék el, hogy melyik országban, ki minősül kistermelőnek.

Fontosnak nevezte, hogy az aktív termelők kapják a támogatásokat, de elismerte, hogy ezt nem könnyű meghatározni. Ezért megfontolandónak tartotta, hogy inkább azt definiálják, ki nem számít aktív termelőnek.

A tanács soros elnöki tisztét betöltő politikus ugyan javulást lát a tejágazatban, de úgy véli, hogy a válságot kiváltó okok nem szűntek meg. Ezért a magyar fél év alatt gyors előrehaladást szeretne elérni a tejszektort érintő kérdésekben, az állattenyésztésnél és azon belül is az ugyancsak válságos időket átélő sertéságazatnál pedig a tejszektor mintájára kíván előrehaladást elérni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu