Felcsillant a remény a magyar gazdák előtt: életmentő csapadék érkezhet a földekre

Felcsillant a remény a magyar gazdák előtt: életmentő csapadék érkezhet a földekre

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetek csapadékhiányos időjárása után a következő napokban már van esély akár nagyobb területen is kiadós csapadékra. Sajnos helyenként károkozó szélvihar, jég és felhőszakadás is előfordulhat. Ráadásul az aratásra, a beérett kalászosokra és repcére nem hiányzik az eső, mert a munkát hátráltatja, a termés minőségét rontja, de minden más epekedve várja az éltető esőt. A kapásnövények még kitartanak, de a kukorica több hete furulyázik. Ha még most megázna a talaj, lehetne belőle elfogadható termés. Miskolc térségében mindössze térdig érő állományok is előfordulnak így július elején.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Múlt héten csütörtökön a Dunántúlon és az északkeleti, keleti tájakon többfelé hullott némi csapadék, de számottevő mennyiséget adó zivatarok csak kevés helyen alakultak ki - írja a met.hu. Pénteken és szombaton egy magassági hidegörvény kapcsán esett keleten, északkeleten helyenként 10-40 mm közötti mennyiség, majd hétfőn hajnaltól a Dunántúlra érkezett délnyugat felől nedvesebb levegő, de a lehullott csapadék mennyisége sehol sem érte el a 10 mm-t, a Dunántúl délnyugati felén jellemzően 1-5 mm esett. Azonban jelentős területeket ezúttal sem érintettek a csapadékot adó felhők, így a Dunántúl nagy részén és keleten is többfelé csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi csapadék nem esett az elmúlt napokban sem. Vannak területek, ahol az elmúlt 30 nap során még 10 mm eső sem esett.Ezeken a tájakon a talajoknak már a felső egy méteres rétege is igen száraz, a növények számára hasznosítható víztartalom mindössze 35-45%-át tartalmazza. Ugyanakkor északkeleten többfelé, de Orosháza és a Kis-Sárrét, valamint az Őrség térségében átnedvesedett a talajok felszín közeli rétege az elmúlt napok csapadékának köszönhetően, és ahol 20 mm-nél nagyobb mennyiség esett, ott jutott a nedvességből a 20-50 cm közötti talajrétegbe is. A maximum hőmérséklet múlt csütörtöktől átmenetileg több fokkal visszaesett, országszerte 30 fok alatt alakultak. Aztán hétfőtől megérkezett az idei nyár második hőhulláma, mely ma fog tetőzni.

A kalászosok és a repce jórészt beérett, megkezdődött az aratás, melyre a száraz, meleg idő kedvező.
A napraforgó Miskolc térségében egyre többfelé kezd virágozni, de vannak még nem virágzó táblák is. A szárazság miatt vegyesek az állományok, táblán belül is nagy különbségek vannak, és jelentősen lemaradt, gyengén fejlett állományok is láthatók. Hasonlóan szenved a kukorica is a csapadékhiánytól, itt még nagyobbak a különbségek, sokfelé furulyáznak a levelek. Nyári növényeinknek igen nagy szüksége lenne a kiadós csapadékra.

Az előttünk álló 6-8 nap során végre van esély nagyobb területen kiadós csapadékra. A pénteken érkező hidegfront komoly viharokkal érkezhet, de ezt követően is várhatók záporok, zivatarok. A jövő hét közepéig összességében akár nagyobb területen is hullhat területi átlagban 20-30 mm csapadék. A talaj nedvességtartalma így jó eséllyel nőhet a következő hét végére. A legmelegebb órák hőmérséklete a csütörtöki tetőzés után mérséklődik, 30 fok körüli értékek lesznek a jellemzőek. A levegő páratartalma nőni fog, akár tartósabban is 80% fölött lehet, és hosszabb idejű levélnedvesség is kialakulhat. Az északnyugati szelet pénteken és szombaton főleg a Dunántúlon kísérik erős széllökések, de a zivatarok környezetében viharos, károkozó széllökések is előfordulhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03