2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Növény

Félelmetes adatok: hemzsegnek a növényvédő szerek Európa folyóiban

Több mint száz különböző növényvédőszer-maradékot találtak egy kutatás során az európai vízi utakban. A kutatók tíz európai ország összesen 29 vízi útját vizsgálták, és mindegyik folyót, illetve csatornát szennyezettnek találtak. A vizsgálat során kiderült, hogy a vizekben talált peszticidek közül 24 felhasználása nem engedélyezett jelenleg az Európai Unióban.
 
 

A kutatók tíz európai ország összesen 29 vízi útját vizsgálták meg, és vettek belőlük mintát. A kutatásból készült tanulmány szerint minden egyes folyó és csatorna tartalmazott növényvédőszer-maradékot, ráadásul megállapították, hogy az európai folyók és csatornák több mint száz peszticidet tartalmaznak, amelyből 24 felhasználása jelenleg nem engedélyezett az Európai Unióban. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A 103 azonosított növényvédő szer csaknem fele herbicid, vagyis gyomirtó szer volt, a többi fungicid (gombaölő szer) és rovarölő szer volt. A kutatók emellett 21 különböző állatgyógyászati készítményt találtak az európai vizekben, amelyek nagy része antibiotikum volt. Az egyik belga csatornában közel 70 különböző peszticidet találtak, ez volt a legszennyezettebb a vizsgált európai vizek közül. 

Hatalmas bizonytalanság van ugyanakkor a világban arról, hogy ezek a vegyi anyagok, illetve növényvédő szerek milyen hatással lehetnek a vadvilágra és az emberi egészségre, habár egyes peszticidekről már bizonyítottan kiderült, hogy valóban károsak lehetnek. Az azonban, hogy a jelenleg nem engedélyezett növényvédő szerek is megtalálhatók a vízi utakban, nem feltétlenül jelenti azt, hogy illegálisan használták őket, hiszen valószínűleg azelőtt kerültek bele a vizekbe, mielőtt jogszerűen hatályba lépett a betiltásuk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu