2018. május 22. kedd Júlia, Rita

Hírek - Növény

Félelmetes jövő: így működnek majd a robotizált zöldséggyárak (fotó)

Olyan "zöldséggyárat" létesít a kaliforniai Szilíciumvölgy egyik településén egy amerikai cég, ahol robotrendszer felügyelete mellett termelnek majd fejes salátát és fűszernövényeket. A robot teljesen önállóan lesz képes dolgozni és döntéseket hozni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

San Franciscótól délre, a Szilíciumvölgy egyik településén rövid időn belül hivatalosan is megnyílik az a zöldséggyár, amelyet az Iron Ox nevű startup cég alapít és hoz létre. A 750 négyzetméternyi területet elfoglaló gyár azért érdekes, mert a több száz fejes saláta és fűszernövény olyan robot felügyelet mellett növekszik majd, amely képes a megfelelő méretű és érettségű palántát kiültetni a nagy és kifejlett társai közé. Mindezt teljesen önállóan teszi, mert képes lesz önálló döntéseket hozni, így felügyelheti a növények növekedési ciklusát, illetve azok állapotát. A robot figyeli a növények fejlődését és ha hiánybetegséget tapasztal, ugyanúgy reagál ahelyzetre, és elvégzi mindazokat a növényvédelmi munkálatokat, amelyeket a gyakorlott kertészek szoktak.

A robotkar először egy olyan tálcába ülteti el a magokat, ahol egy tápanyagban gazda közegben csírázhatnak ki. Amint a növények nagyobbak lesznek, a kar áthelyezi őket egy olyan tálcába, ahol több a hely, majd néhány héttel később ismét átülteti azokat.

A növények folyamatos mozgatására azért van szükség, mert így maximalizálni lehet a számukat. A robot a növények fejlődése közben egy kamera segítségével figyeli, hogy megfelelő-e a méretük, a színük, és van-e rajtuk bármilyen fertőzés vagy kártevő.

A kép forrása: Iron Ox

A robot segítségével végzett növénytermesztés legnagyobb előnye, hogy így sokkal olcsóbb lesz a zöldséggyári élelmiszertermelés, mint a hagyományos - vélik amerikai szakértők. A robottechnológia egyre gyorsabban terjed a világon, mivel a szenzorok egyre olcsóbban, a szoftverek teljesítménye pedig folyamatosan nő.

Az új amerikai gyár nem az első robottechnológiát alkalmazó üzem lesz a világon. Egy ilyen telep Japánban már szintén robotokat használ és az automatizált rendszerrel több millió fejes salátát termel évente.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu