2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Növény

Fellélegezhetnek a gazdák? - Jégkár-elhárító rendszer épülhet ki

Célszerű kiépíteni az országos jégkár-elhárító rendszert még ebben a kormányzati ciklusban, mivel így jelentősen csökkenthető a gazdálkodók termelési kockázata. A 1,2 milliárd forintos beruházás hamar megtérülne, hiszen az egyelőre csak a dél-nyugati megyékben működő elhárítás idén 150 millió forintból mintegy 8 milliárdnyi kárt előzött meg. Bíztató, hogy a mezőgazdaság hitelezésében az összes többi ágazattal ellentétben növekedés következett be az elmúlt években.
 
 

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke a testület szerdai ülését követően beszélt arról, hogy a bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a jégkár-elhárítási módszerekről, és azok alkalmazásáról. A jégverés okozta károk ellen a legolcsóbban a talajgenerátoros jégeső-elhárítással lehet védekezni, a repülőgépes, illetve a rakétás megoldás drágább.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára és Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztését felelős államtitkára egyetértett abban, hogy van lehetőség a jégverés elleni védekezés kiszélesítésére. Erre a célra lehet beruházási forrásokat biztosítani, a finanszírozás és a rendszer működtetéseinek kérdéseit azonban tisztázni kell.


MTI Fotó: Ujvári Sándor

Magyarországon a rendszerváltás előtt már működött jégeső-kárelhárító rendszer, de a rendszerváltást követően ezt nem használták tovább. Most három megyére - Tolna,Somogy, Baranya - kiterjedő, a jégverés okozta károk megelőzését szolgáló rendszer működik. A rendszer a talajgenerátoros jégeső-elhárítás - égetéssel juttat vegyi anyagot (ezüstjodidot) juttatnak a légkörbe, csökkentve a jégszemcsék méretét -, amit ebben az évben mintegy 150 millió forintból működtettek. A rendszer működtetésével, a becslések szerint több mint 4 milliárd forintnyi kár előztek meg a mezőgazdaságban, és szinte ugyanennyire tehető a be nem következett kár értéke a lakosság körében - tájékoztatta a képviselőket Huszár István, a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója. Hozzáfűzte: az általuk alkalmazott technológiával az országos rendszer 1,2 milliárd forintból kiépíthető lenne.

A rakétás jégeső-elhárítás lehetőségéről beszélt a honatyáknak Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. Ezt a projektet az elképzelések szerint határon átnyúló uniós együttműködés keretében hoznák létre vajdasági közreműködéssel. Ezért a bizottsági ülésen jelen volt Nagy Júlia, a Szerb Jégeső-elhárító Rendszer vezetője, Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke, aki szorgalmazta az együttműködést, mivel jó lehetőséget lát a sikeres közös munkára ezen a területen.

Ónos eső - Bitay: jövő hét végére készül el a teljes körű kárfelmérés az állami erdőkben
Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára szerint bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt, a teljes körű kárfelmérés a jövő hét végére készül el, akkor lehet látni a helyreállítási költségeket. A legnagyobb mértékben a Pilis, a Börzsöny és a Bükk erdei károsodtak, néhol oly mértékben, hogy az erős, fiatalos bükköst újra kell telepíteni. A szaktárca arra törekszik, hogy az erdővel borítottsági arány ne változzon. Az erdőkben gyakran előfordul vis maior helyzet, az erdőgazdaságok azonban széles körű társadalmi összefogással orvosolni tudják a problémákat. Bitay Márton beszámolt arról is, hogy az Országos Erdészeti Egyesület, az Országos Természetjárók Szövetsége valamint a Pro Silva Hungaria képviselőivel folytatott szerdai megbeszélésen felállították a kárfelmérés, veszélyhelyzet-elhárítás és helyreállítás menetrendjét is. Többek között arról konzultáltak, hogyan lehet a károsodott turistaútvonalakat és közjóléti funkciókat helyreállítani.

A bizottság tájékoztatót hallgatott meg az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tevékenységéről. Herczegh András ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt öt évben a mezőgazdasági hitelállomány az egyetlen, amely emelkedett az összes ágazatközül Magyarországon. A növekedés mintegy 16 százalékos volt, amit a szakember jelentős eredményként értékelt. Hozzátette: a mezőgazdasági hitelállomány összege ez év szeptember 30-án mintegy 392 milliárd forintra rúgott. Az összes többi magyar gazdasági ág hitelezésében visszaesés következett be az elmúlt években 2009-hez képest. Így amezőgazdasági hitelállomány a teljes vállalati hitelállományon belül 4-ről 6,5 százalékra emelkedett, ami jelentős fejlődés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu