2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Növény

Fellélegezhetnek a gazdák! Végre csapadékmentes hét következik

A héten visszatér a nyári meleg, és döntően már száraz időre van kilátás. Ugyanakkor pénteken és szombaton előre láthatóan érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, amely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ezt követően azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.
 
 

A múlt héten meleg és párás idő volt az ország nagy részén, több hullámban azonban csapadék is érkezett. Legnagyobb mennyiségben az északi és a dunántúli országrész kapott esőt, itt sokfelé a 20-30 millimétert is meghaladta. Így ezeken a helyeken a talaj felső 20 centiméteres rétege már telített nedvességgel, de a mélyebb rétegekben is bőséggel van belőle. Az Alföld középső területein ugyanakkor alig esett, arrafelé szinte szárazak maradtak a földek, a heti csapadékösszeg mindössze 5 milliméter alatt alakult, a talaj 20-50 centiméteres rétegében pedig jelentős vízhiány mutatkozik. A múlt héten jelentősen csökkent a hőmérséklet országszerte, az ennyire hűvös idő pedig a legtöbb növénynek már nem kedvező ebben az időszakban - írja a met.hu.

Az országban zajlik az aratás, a kukorica és a napraforgó pedig egyre többfelé virágzik. A betakarításban lévő kultúrákat a csapadékos időjárás károsan érintette, terméscsökkenést és minőségromlást okozott, és sok a megdőlt állomány is. Ugyanakkor a kukorica és a napraforgó nagyon meghálálja az esőt, igen intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban.

A héten gyorsan melegszik majd a levegő, kedden a még hűvös reggel után délután már 26-27, szerdán pedig 30 fok közelében alakul a hőmérséklet. Száraz idő valószínű, ami azt jelenti, hogy tovább szikkad a talaj felszíne, és szárad az aratnivaló is. Csütörtökön még csak a Dunántúlon és északkeleten, pénteken, illetve szombaton azonban már másfelé is várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége vasárnap estig területi átlagban 10-15 milliméter alatt marad majd a jelenlegi számítások szerint, összességében pedig fogyni fog a nedvesség a talajból. A csapadékkal pár fokos átmeneti lehűlés is érkezik, aztán a hét legvégétől csökken a csapadék kialakulásának esélye.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu