Felpöröghet a bioetanol-biznisz Európában

Felpöröghet a bioetanol-biznisz Európában (x)

agrarszektor.hu
A hazai kukorica betakarítása még javában zajlik, ám a terméshozamok egyes megyékben akár 30-35%-kal is elmaradhatnak a tavalyi eredményektől. Bár hivatalos adatok még nincsenek, de olyan 5,5-5,7 tonna/hektár termésátlagot prognosztizálnak a szakértők. A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) által október elején publikált betakarítási jelentés alapján a várható terméseredmények elmaradnak a július végén jósolt közel 7,5 millió tonnától. Az elmúlt években tapasztalt magas hozamoktól ez jelentős visszaesés, de az itthoni keresletet még így is kielégíti.

A Hungrana Kft. mint hazánk egyik meghatározó izocukorgyártója éves szinten közel 1,2 millió tonna GMO mentes kukoricát dolgoz fel, elsősorban a hazai piacról. A nagymúltú cég az élelmiszer-, takarmány és egyéb ipari termelés nemzetközi színvonalú termékekkel rendelkező és megbízható szállítója mind az élelmiszeripari, mind a takarmányipari, mind pedig az ipari felhasználóknak. Ennek valamint a közös szemlélet és célok eredményeképpen a feldolgozóipari vállalat hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a közép-európai térség meghatározó takarmányozási vállalatával, a Vitafort Zrt-vel. A kollektív munka lehetővé teszi, hogy a két cég a magyar állattartók érdekében végzett közös tevékenységét kiszélesítse, ami a hazai piac biztonságos ellátását hivatott a jövőben is biztosítani. Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgató elmondta, hogy a cél változatlan: a hazai takarmánygyártás növelése, a hazai alapanyag felhasználásával, az import lehetőség szerinti alacsony szinten tartásával.

Ahogy azt láthattuk a kukoricaföldek eltérő képet mutattak, ennek következtében régiónként nagyon változó eredményekkel zárhatják az idei évet a termelők. Az elmúlt évekhez képest számottevően kevesebb tengeri kerül betakarításra, de a hazai állattenyésztés és a feldolgozóipar számára így is biztosított az alapanyagellátás. Kérdés azonban, hogy a hazai termelők milyen áron kínálják majd eladásra a betakarított tengerit az import kukoricához képest.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója

A Hungrana Kft. számára a múlt évben megjelenő vírushelyzet egyértelművé tette, hogy mennyire gyorsan tudnak változni a piaci igények, hiszen a Covid-19 berobbanásával az egyik legkeresettebb termékük az alkohol lett. Amennyiben az uniós klímacsomag tervezet, a Fit for 55, azaz az "Irány az 55%!"- mely az EU által 2030-ra kitűzött, legalább 55%-os kibocsátáscsökkentési célra utal - elfogadásra kerül, úgy az éghajlat- és energiapolitikai, valamint a közlekedéssel kapcsolatos szabályozások is jelentősen változni fognak. Ennek következtében viszont a bioetanol szerepe tovább erősödhet, és még nagyobb piaci igény jelenhet meg. Ez érezhető volt az E10 üzemanyag hazai megjelenését követően is, amikor ugrásszerű igénynövekedés volt megfigyelhető a bioüzemanyag iránt. Ahhoz, hogy az EU által kitűzütt cél, a klímasemlegesség 2050-re történő elérését meg lehessen valósítani a következő évtizedekben jelentős mértékben csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét. A gabonából készülő bioetanol kézenfekvő és hatékonyan előállítható megújuló energiaforrás Európában, ami a benzinüzemű gépjárművek üzemanyagába bekeverve csökkenti a közlekedésben kibocsátott üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségét. A Hungrana által gyártott bioetanol az EU átlagot jelentősen meghaladó, több, mint 80%-os GHG megtakarítási értékkel rendelkezik a motorbenzinhez képest, amelynek révén egyre preferáltabb az európai piacon.

www.hungrana.hu

 

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03