2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Növény

Felül kell vizsgálni a magyar GMO-szabályozást?

Új törvényi szabályozásra lehet szükség nálunk a GMO-növények termesztésére vonatkozó legújabb kutatások miatt. Ha egyazon növényen belül hajtanak végre géncserét, az nem számít génmódosításnak néhány szakember szerint, ez pedig nagyobb mozgásteret adhat a GMO-mentességet hirdető Magyarország számára.
 
 

A mezőgazdasági géntechnológiában Európa és Magyarország más utat jár be, de a törvényi felülvizsgálat mindenképpen indokoltnak tűnik az új genomszerkesztési eljárás tükrében – mondta Darvas Béla címzetes egyetemi tanár, a GMO-kerekasztal elnöke a testület 30. ülésén. Szerinte a jogi szabályozásban is figyelembe kell majd venni az új, például a genomszerkesztési eljárásokból adódó lehetőségeket.

Ezek révén új növény-fajtacsoport kerülhet forgalomba, hiszen a módszerrel úgynevezett ciszgenikus növények állíthatók elő. A módszerről több kutató azt állítja, hogy ez molekuláris növénynemesítés, ezért nem kell GMO-szabályozás alá vonni. Ezzel a technológiával is elő lehet azonban állítani transzgenikus – most ismert GMO – növényeket, csak szándék kérdése – tette hozzá a GMO-kerekasztal elnöke.

A transzgenikus szabályozás a fajidegen gén használatára vonatkozik, amely génnek nincs helye a genomban. A ciszgenikus módszernél viszont ugyanabból a növényből származó gént visznek be molekuláris módszerekkel a szakemberek ugyanarra a helyre, ahol az eredeti gén volt. A két módszer különbsége miatt kell új szabályozást alkotni a szakértők szerint, ezért Magyarországnak is újra kell gondolnia a szabályozást.

Darvas Béla úgy látja, hogy az új módszerek alapjaiban változtathatják meg a GMO-k megítélését, mivel például a cukorbetegek nap mint nap használják a transzgenikus inzulint, ami az életüket menti meg. Az ő számukra már most sem érthető a transzgenikus módszer nagyfokú elutasítottsága.

Magyarországnak egy évtizede kellett döntenie arról, hogy szabályozza-e nemzeti törvénnyel a GMO-növények termesztését. Ennek nyomán alakult ki széleskörű eszmecsere a témáról, és tartották meg az első vitanapot a GMO-növények termesztéséről a parlamentben – emlékeztetett Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke.

A jövőben is lehetővé kell tenni az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést a magyar családok számára, ezért kell dolgozni tovább ezen a területen – húzta alá Sallai R. Benedek, a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke. A szakmai tanácskozást az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága és a fenntartható fejlődés bizottsága, valamint a Magyar Ökotoxikológiai Társaság szervezte.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu