Fertőz a peronoszpóra és a feketerothadás - Ön is elkésett?

agrarszektor.hu
Csapadékviszonyoktól és növényvédelmi technológiától függően erősen különbözik a szőlőültetvények állapota az országban, de összességében még kezelhető a helyzet. Baj ott van, ahol az elmúlt hetekben a csapadék érkezése és a védekezési forduló esedékes időpontja egybeesett. A legsúlyosabb most a peronoszpóra károkozása, de ott van a fürtökön a feketerothadás is.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem kell keresni a tüneteit, mindenütt jelen van a peronoszpóra és a lisztharmat. A feketerothadást kisebb mértékűnek látom, szerintem az üzemileg jól védett ültetvényekben nincs gond vele

- mondja Péter Ákos, a Kwizda szaktanácsadója. Véleménye szerint az elmúlt két év kissé elkényeztette a szőlősgazdákat, növényvédősöket, hiszen 4-5 permetezési fordulóból megúszható volt a szőlő növényvédelme, most néhol nyolc is kevés lesz.

A peronoszpóra elszórt levéltüneteit (olajfoltokat) már május közepétől lehetett találni, június közepére pedig egyes ültetvények esetében komoly mértékűvé vált a betegség a levélzeten - írja blogjában a Kwizda. Míg az agroinform.hu szerint bár a levéltünetek erősödtek, összességében gyenge-közepes mértékű a betegség előfordulása az országban. Újabban azonban már a bogyókon is megjelent gyenge-közepes fokozaton (6-25%). A fertőzési nyomás azonban folyamatosan nagy: a meleg, párás, zivataros időszak után gyorsan követik egymást a fertőzési hullámok. Intenzíven növekszenek a bogyók és a hajtások is, ami 10-12 naponként igényelhet növényvédelmi kezelést. A Kwizda erre a célra ebben a fenológiában már rezes készítményt ajánl.

Mindkét forrás arra int, hogy jelen van az ültetvényekben a feketerothadás. Az agroinform.hu szerint a levéltünetek nem nőttek, ellenben a foltokban képződött piknídiumokból folyamatos a spóraszóródás. Ültetvényen belül, gócosan, tömeges, előrehaladott fürttünetek láthatók. Az összetöppedt bogyók a feketerothadás esetében eleinte lilás-kékes színűek, majd egyértelműen feketék. Ha megpróbáljuk a száraz bogyókat eltávolítani a fürtökről, akkor az nehezen megy, míg peronoszpóra esetében leperegnek a bogyók. Ellene hatásosak a ditiokarbamátok, a szterolgátlók, a strobilurinok és a boszkalid. 

A borsó nagyságú bogyókon megjelentek a lisztharmat tünetei is - int a Kwizda blogja. A fertőzésének korai, primer levéltünetei nem látványosak, ugyanakkor az innen induló, másodlagos fertőzés okozhat később komoly fürtkártételt is. Jelenleg az agroinform.hu szerint gyenge mértékű fertőzöttség jellemző a fürtök ~1-10%-án. Figyelem, a lisztharmatnyomás is erősödik, a meleg, párás időjárásban a fogékony bogyók védelmére nagy hangsúlyt kell fektetni. A kórokozó ellen kénes és/vagy azolos készítményekkel érdemes felvenni a harcot. Természtesen vannak egészen korszerű, ún. SDHI fungicidek is, amelyek a kórokozó gombák légzését gátolják, ezekért azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?