Figyelem! - Nehéz lesz hozzájutni ezekhez a zöldségekhez

agrarszektor.hu
Az extrém meleg nyár és a romló jövedelmezőség miatt egész Európában csökkent a káposztafélék termelése, ezért egyre inkább keresik a minőségi magyar káposztaféléket is. A belföldi egészségtudatosabb fogyasztás és a támogatási rendszer is új lehetőséget teremthet, bár a termőterület - a karalábé kivételével - az idén 10 százalékkal zsugorodott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A káposztafélék idei szezonja a tavalyinak szöges ellentéte - hangzott el a Syngenta ócsai szakmai rendezvényén. Míg 2014-ben a csapadékos időjárás megbetegedések sorát eredményezte az ültetvényekben, addig idén a rendkívüli szárazság és kánikulai hőség kísérte a termesztést.

Idén a növényvédelemben a rovarkártevőkre kellett inkább koncentrálni, míg tavaly főként a gombás és baktériumos megbetegedések okoztak gondot - hangsúlyozta Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere. Magyarországon évek óta mintegy 5 ezer hektáron termelnek fejeskáposztát, kelkáposztát, brokkolit és karfiolt.

A termőfelület az idén körülbelül 10 százalékkal csökkent, köszönhetően az elmúlt évek egyre rosszabb eredményű termelésének, amely miatt több gazdálkodó más növények termesztésébe fogott. A fejes-, a kel- és a vöröskáposzta, illetve a karfiol és a brokkoli termőfelülete is zsugorodott, az egyedüli stabil vagy enyhén növekvő termék a karalábé volt a termékcsoportban.

A termelői árak viszont egész évben magasabbak voltak az előző évnél, bár ebben is volt hullámzás. Összességében elmondható, hogy jobb kondíciókkal adhatták el idén a gazdák a terményeket. A rendkívüli hosszú forró nyár a termésmennyiséget csökkentette, sok ültetés nagyon nehezen indult el, és később is alacsonyabb termésátlagot realizáltak a termelők. Régen fordult elő, hogy hetekig nem volt magyar karfiol a piacokon és a szupermarketek polcain.

Mint Antal Gyula kifejtette: egész Európában csökkent a termelés a romló jövedelmezőség miatt. Az extrém nyár pedig a tőlünk északabbra lévő - hagyományos káposztatermelő - országokban is gondot okozott, ott a termelők nem is igen vannak öntözésre berendezkedve. Emiatt kevesebb termékre lehet számítani az elkövetkezendő hónapokban. Még az oroszországi embargó negatív hatása ellenére is keresett lett a jó minőségű káposzta Európában. Sok nagy európai kereskedőház Magyarországon is keresi a jó minőségű árut, amelyre a prémium kategóriától eltekintve az elmúlt években nemigen volt példa.

Jönnek az új nemesítési eredmények
A Syngenta már tavaly bemutatta új növényvédelmi eljárását, a Phyto Drip-t, amely a palántakortól a kiültetés utáni hetekig védelmet biztosít a fiatal növények számára a rovarkártevők ellen. Növényoldalról pedig évről évre jönnek az újdonságok, a helyi kontinentális klímára célzott nemesítésből. Hazai nemesítő által, helyben nemesített növények a tudományos háttér felhasználásával - a Syngenta szerint ez a szektor jövőképe.

Az új támogatási rendszer a szabadföldi zöldségtermelést is többletforrásokkal látja el az idei évtől. Antal Gyula szerint ennek pozitív hatása lassacskán érezhető válik. Piaci oldalról pedig szintén érezni a tudatos fogyasztói attitűd megjelenését a káposztaféléknél is, hasonlóan a többi zöldségféléhez. A fogyasztók a hagyományos termékcsoportnak mondható káposztaféléknél is szívesen próbálnak ki új dolgokat - fogalmazott a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?