Filléres trükk, ami tényleg működik: így védekezz, ha beüt az allergiaszezon

Filléres trükk, ami tényleg működik: így védekezz, ha beüt az allergiaszezon

agrarszektor.hu
Egy friss tanulmány szerint az Amerikai Egyesült Államokban 10-40 nappal korábban kezdődhet a pollenszezon és 5-20 nappal lehet később vége az évszázad végére. A jelenség oka egyrészről a globális felmelegedés, ami miatt a növények korábban kezdenek virágozni. A fokozott szén-dioxid kibocsátás pedig - az adott területen mérhető koncentrációtól függően - több virágpor előállítására készteti a növényeket. Az előrejelzések szerint pedig ez a tendencia az átlaghőmérséklet növekedésével a jövőben erősödni fog. Mit tehetünk az egyre hosszabbra nyúló pollenszezonokban, hogy elkerüljük vagy csökkentsük a virágpor-allergia tüneteit?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szokatlanul meleg időjárás miatt már január elején megnövekedett pollenterhelésre figyelmeztetette a lakosságot. Ez itthon különösen széles kört érintő problémának számít: az LG tavalyi felmérése alapján a 15-59 éves magyarok egyharmada pollenallergiás, viszont az érintettnek csak kevesebb, mint a fele mossa gyakrabban virágporszezonban a ruháit és lakástextiliáit. A pollenérzékenység tüneteinek elkerülése vagy csökkentése érdekében főleg a nők és az 50 év felettiek mosnak gyakrabban, míg a diplomások és a fővárosiak körében kevésbé népszerű ez a szokás.

De mit tehetünk a pollenszezon ellen? Tájékozódjunk és tervezzünk!

Első lépésként érdemes tájékozódnunk a számunkra allergén növényekről, és figyelni az aktuális pollenjelentéseket. Abban a napszakban, amikor a legmagasabb az adott növény pollenjeinek koncentrációja a levegőben, lehetőség szerint tartózkodjunk a lakásban, méghozzá csukott ablakok mellett. Viszont, ha mégis ki kell mozdulnunk otthonunkból, ajánlott odafigyelnünk néhány egyszerű dologra, amivel minimalizálhatjuk az érintkezést ezekkel az allergénekkel - különösen akkor, ha a családunkban, lakókörnyezetünkben pollenallergiás ember él.

Hazaérkezés után minél előbb öltözzünk át

A szabad levegőről hazaérve a ruháinkon és bőrünkön megtapadhatnak a pollenek, ezért érdemes átöltöznünk, valamint arcunkat és kezünket átöblítenünk vízzel. A megszokottnál gyakoribb hajmosás is ajánlott ebben az időszakban, különösen, ha erősebb tüneteket észlelünk ebben az időszakban. Érdemes a szokásosnál gyakrabban tisztálkodnunk: hazaérkezés után közvetlenül pedig hajat mosnunk, - akár sampon nélkül is - hogy a napközben a bőrünkön, hajunkon megtapadt polleneket ne szórjuk szét a lakásban és főleg ne legyenek velünk alvás közben.

Ruhák tisztítása és szárítása

Miután átöltöztünk, érdemes a ruhákat minél előbb megtisztítani a pollenektől, mielőtt azok más tárgyakkal érintkeznének és megtapadnának. Különösen sokat segíthet ebben az időszakban, ha mosógépünk rendelkezik gőzmosás funkcióval - az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9%-át eltávolítja. A gőzhasználatot a háztartási készülékeken jellemzően a "Steam" megnevezés jelöli. Bár meleg időben gyorsan száradnak a ruhák kültéren, a levegő pollenkoncentrációja miatt mégis inkább érdemes a lakásunkban kiteregetnünk a ruhákat. A gyorsabb száradás és frissebb ruhák érdekében hasznos lehet, ha szárítógépet használunk.

Ügyeljünk a beltéri levegő minőségére

A beltéri levegőminőség javítására alapvetően tökéletesen alkalmas a szellőztetés, de pollenszezonban ez nappal problémás lehet. Este viszont jelentősen csökken a pollenkoncentráció, sokkal inkább ilyenkor ajánlott megejteni a beltéri levegőcserét. Ha van légkondícionáló berendezésünk, az különösen hasznos lehet ilyenkor, ha a gép alkalmas arra, hogy kiszűrje a polleneket a kintről a lakásba áramoltatott levegőből.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?