Finisébe érkezett az egységes kérelem beadása!

agrarszektor.hu
Az érintettek több mint háromnegyede adta be eddig az egységes kérelmét. Azaz a gazdálkodók 20-25 százalékának - a tavalyi adatokból kiindulva körülbelül 38 ezer mezőgazdasági termelőnek - már csak öt napja maradt arra, hogy az egységes kérelmét szankciómentesen elektronikus úton benyújtsa 2011-re. Május 16-án éjfélig kell elektronikusan, az interneten keresztül igényüket bejelenteniük. Ugyanakkor számos más támogatási jogcím határideje is ekkor jár le - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szankciómentesen május 16-ig adható be elektronikus úton az egységes kérelem, mely a gazdák többségének a fejlesztéseit, sőt időnként a gazdálkodásuk fennmaradását tartalmazó támogatásokat, kifizetéseket foglalja egy csokorba. Eddig nagyjából az érintettek több mint 75%-a adta be kérelmét az interneten keresztül. Így, a tavalyi adatokat alapul véve még mintegy 38 ezer gazdálkodóra vár ez a feladat a következő napokban.

Az egységes kérelem az MVH honlapján a kifejezetten erre a célra létrehozott elektronikus felületen tölthető ki, és a saját vagy a technikai közreműködők (kamarai tanácsadók, falugazdászok), illetve meghatalmazottak ügyfélkapuján nyújtható be. Az egyes jogcímekhez tartozhatnak ugyanakkor kötelezően beküldendő papír alapú dokumentumok, melyekkel kapcsolatosan a 2011. évi egységes kérelem benyújtásáról szóló 65/2011. (IV. 7.) számú MVH közlemény, valamint a vonatkozó jogszabályok adnak pontos iránymutatást, különös tekintettel azok postára adásának dátumára vonatkozóan, ugyanis a papír alapú dokumentumok beadásának határideje a különféle jogcímekhez kapcsolódóan eltérő.

Május 16. és június 9. között még mód van az egységes kérelem benyújtására, de minden egyes munkanapnyi késedelem a támogatás 1%-ának levonásával jár együtt, kivéve az erre irányuló vis maior bejelentés elfogadása esetén. A május 16-ig beadott kérelmek május 31-ig módosíthatók szankció nélkül. Június 1. és június 9. között a módosítás ugyancsak a támogatási összeg 1 %-os csökkentésével jár, kivéve az erre irányuló vis maior bejelentés elfogadása esetén.

Az egységes kérelemben szereplő nem termelő mezőgazdasági beruházás, ültetvénykorszerűsítés, lágy- és fás szárú energiaültetvények telepítése, valamint a kertészeti ültetvények korszerűsítése iránti kifizetési kérelem június 9-ig nyújthatók be szankció nélkül.

Az egységes kérelem felületén keresztül kell a vis maior eseményt bejelenteni. A vis maior bejelentésre vonatkozó részletes tájékoztató (felhasználói kézikönyv) az MVH honlapján keresztül érhető el.

FIGYELEM! A vis maior bejelentés nem azonos az agrárkár-enyhítési rendszerben előírt kárbejelentéssel!

Fontos továbbá a jogszerű földhasználat megléte. Az az ügyfél jogszerű földhasználó, aki a földhasználati nyilvántartásba - amennyiben az egyes támogatási jogcímekre vonatkozó jogszabályok másként nem rendelkeznek (pl. AKG, KAT, Natura) - a tárgyév június 9-ei dátum szerinti állapotnak megfelelően földhasználóként bejegyzett, vagy akinek földhasználati joga önhibáján kívüli okból nem került a földhasználati nyilvántartásba bejegyzésre és a földhasználati jogosultságát igazoló egyéb bizonyító erejű okirattal rendelkezik.

Fontos tudni, hogy az egységes kérelmen kívül azon AKG támogatottak, akik 2009-ben nyújtottak be támogatási kérelmet - a támogatási kérelemre jogerős elutasító határozattal vagy jogerős eljárást megszüntető végzéssel rendelkező ügyfél kivételével -, de 2010-ben nem nyújtottak be Területazonosítási kérelmet (TAK), vagy a 2010-ben benyújtott TAK-ot visszavonták, vagy a 2010-ben benyújtott TAK elutasításra került, azoknak a TAK-ot a kifizetési kérelmet megelőzően, de legkésőbb május 16-ig kell az egységes kérelem internetes felületén keresztül benyújtaniuk.

Ugyancsak az egységes kérelem beadás végső határidejéig tehetik meg a vis maiorral érintett AKG ügyfelek a teljes-, vagy részleges visszavonási szándékuk bejelentését adott évre vonatkozóan. Akkor is van erre lehetőségük, ha más jogcímbe történő átlépés miatt - pl. nem termelő beruházás, erdősítés, fás legelő létesítése - vált szükségessé a részleges visszavonás. Ez esetben a 174/2010. (XII. 3.) számú MVH közleményben rögzítettek irányadók. Amennyiben egységes kérelmet nyújt be, ugyanezen időpontig lehetséges a jogutódlás vagy egyéb vis maioros átadás bejelentése a 2010/2011 évre. Az átvállaláshoz figyelembe kell venni a 171/2010. (XII. 1.) számú MVH közleményben foglaltakat.

Más támogatással kapcsolatban is most kell elvégezni bizonyos adminisztrációs feladatokat. Így ugyancsak május 16-ig jelentkezhetnek be az őstermelők a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerbe. Itt fontos tudni, hogy azon őstermelőknek, akik az előző években nem jelentkeztek a rendszerbe, csatlakozási nyilatkozatban kell azt megtenniük. A 32/2009. (III. 31.) FVM rendelet 1. számú melléklete szerinti adattartalmú nyilatkozat letölthető a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapjáról (mgszh.gov.hu) a következő elérési útvonalon: Szakterületek > Földművelésügyi Igazgatóság > Nyomtatványok > Az agrárkár-enyhítési eljárásról szóló 32/2009. (III. 31.) FVM rendelet formanyomtatványai. A csatlakozási nyilatkozatot a termelő lakóhelye vagy székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltséghez kell benyújtani. A károsult a jégeső-, belvíz-, téli és tavaszi fagykárt, annak becsült nagyságát (a jégeső-, belvíz-, téli és tavaszi fagykárral érintett termőföld területe, a terméskiesés becsült mértéke) a káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül köteles bejelenteni a 32/2009. (III. 31.) FVM rendelet 2. számú melléklete szerinti adattartalmú, az MgSzH honlapjáról a fenti útvonalon letölthető nyomtatványon, amelyet a termelő lakóhelye, illetve székhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához kell benyújtani. (FIGYELEM! Az agrárkár-enyhítési rendszerben előírt kárbejelentés nem azonos az egységes területalapú kérelemhez kapcsolódó vis maior bejelentéssel!)

Kiemelendő továbbá, hogy ez évben a termeléstől elválasztott (történelmi bázis alapján igénybe vehető) tejtámogatásban részesülőknek is szükséges a területalapú támogatásra való jogosultság megszerzése az egyéb támogatási kritériumok mellett.

Amennyiben a zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programba bejelentkező gazdálkodó nem ad be a jogosultságának megfelelő hektárszámú SAPS kérelmet, továbbá a jogosultságot az azt megállapító határozat jogerőre emelkedését követően nem ruházza át a programba bejelentkezett olyan másik gazdálkodónak sem, aki a jogosult településen még további szabad, szerkezetátalakítási támogatási jogosultsággal le nem fedett területtel rendelkezik, úgy e szerkezetátalakítási támogatási jogosultság erejéig véglegesen és visszavonhatatlanul lemondott a szerkezetátalakítási nemzeti programban való részvételről.

Különleges tejtámogatás támogatás/kifizetés igénylése is május 16-i dátumhoz kötődik. E jogcím esetében a támogatást nem az egységes támogatási kérelem internetes felületén, hanem kizárólag az MVH honlapján közzétett nyomtatványon kell igényelni. Azonban a támogatásra való jogosultság egyik feltétele e jogcímnél is, hogy az igénylők rendelkeznek minimum 1 hektár SAPS támogatásra jogosult területtel. A kérelemhez az értékesített tej mennyiségét, valamint minőségét (zsírtartalmát) is feltüntető felvásárlói igazolást is csatolni kell. A támogatás igénybevételének nyomtatványai a tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó, 2011. évi különleges támogatás igénybevételének feltételeiről szóló 62/2011. (IV. 4.) számú MVH közleményben találhatók.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?