Foghatják a fejüket a gazdák: hiába az eső, ez a mennyiség semmire sem elegendő

Foghatják a fejüket a gazdák: hiába az eső, ez a mennyiség semmire sem elegendő

agrarszektor.hu
Hetek óta egyre inkább várja a mezőgazdaság és a természet is a csapadékot. Bár a növénytermesztés számára kimondottan kedvezőtlen, száraz, hajnalonként gyakran hideg időjárású periódus véget ért és a már régóta uralkodó északias áramlást délnyugati váltotta a héten, egyelőre a lehullott csapadék mennyisége az ország döntő részén a remélttől jócskán, a szükségestől pedig fényévekkel elmaradt. A csapadékhajlam a héten már megnövekedett, záporok, zivatarok alakultak ki, de az aszály csak nagyon lassan akar enyhülni. A következő napokban további csapadék várható, de valószínűleg csak enyhülni fog a szárazság, meg nem fog szűnni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hétfőtől hosszú idő után változás állt be a légköri áramlás irányában hazánk fölött: nyugat, délnyugat felől egyre nedvesebb léghullámok érkeztek térségünkbe - írja a met.hu. Már hétfőn-kedden is átvonult egy záporos csapadékzóna az ország középső sávjában, majd szerdán alakult ki többfelé zápor, zivatar. Az elmúlt tíz napos csapadékösszeg ezzel együtt is többnyire 0 és 10 mm között alakult, csak egy-két kisebb foltban volt ennél több, az ország túlnyomó része szárazon maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége mintegy 20-40 mm-rel marad el a sokéves átlagtól. A talaj felső 20 cm-es rétege, ahonnan a már elvetett napraforgó és kukorica magok is kelni próbálnak, a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek mindössze 16-30%-át tart tartalmazza, csak délnyugaton és a keleti határszélen vannak nedvesebb területek. A mélyebbre lenyúló gyökérzettel rendelkező őszi vetések még találnak nedvességet a középső és mélyebb talajrétegekben, bár az elmúlt két hétben sokat veszített nedvességtartalmából a 20-50 cm közötti réteg is. 50 cm alatt azonban még kimondottan jó a talajok vízellátottsága a csapadékos késő őszi és téli időjárásnak köszönhetően. 

Az őszi káposztarepce a virágzás fenológiai fázisában jár. A kalászosokkal együtt ezek a növények ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre. A kapás növények közül a napraforgó vetése a legtöbb helyen már megtörtént, a kukorica és a burgonya vetése is folyamatban van. A magágyak azonban rendkívül szárazak, a csírázáshoz és a keléshez nedvességre lenne szükség. A növények számára mielőbb legalább 20-40 mm csapadékra, ideálisan országos csendes esőre lenne szükség. A gyümölcsfák közül az alma, a birs és a dió virágzik még. Az akác Miskolc térségében a 3 cm-es bimbó állapotában jár (8. ábra). A száraz idő a legtöbb növényi kórokozó terjedésének sem kedvezett, a csapadékosabb, nedvesebb idő beköszöntével azonban ezek hirtelen elszaporodására is számítani lehet. 

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a változékony időjárás több-kevesebb csapadékkal. Pénteken országszerte várható eső, helyenként zivatar, majd szombaton csak elszórtan, vasárnap ismét sokfelé várható csapadék. A jövő héten már csökken a csapadék kialakulásának esélye, de egyes számítások további csapadékot mutatnak. Összességében vasárnap estig (a jövő heti csapadék rendkívül bizonytalan, ezért ezt nem számítjuk hozzá) 5 és 15 mm várható területi átlagban, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek valószínűek. Gyakran várható napközben megélénkülő, megerősödő szél, zivatarok környezetében viharos lökésekre is számítani lehet. A hőmérséklet a hosszú hétvégére pár fokot visszaesik, majd a jövő héten újra pár fokot csökken. Kedden már csak 13, 18 fok közötti maximumok lesznek jellemzőek, éjszakai fagyok nem várhatók. A levegő hőmérsékletével együtt a talajhőmérséklet is csökkenni fog.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13