2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Növény

Fokozott ellenőrzés: legális párlatfőzés, illegális lepárlók

A házi párlatfőzés legalizálása óta több alkalommal bukkantak vámhatósági engedély nélkül forgalmazott desztillálóberendezésekre a pénzügyőrök – közölte Sipos Jenő, a Vám -és Pénzügyőrség (VP) szóvivője az agromonitor.hu-val.
 
 

A VP ellenőrzési tevékenysége nem terjed ki a magánfőzőkre, hanem a kiskereskedelem kockázatosabb szegmenseit és a desztillálóberendezések gyártását-értékesítését kívánja fokozott kontroll alá vonni a hatóság. A VP ennek érdekében folyamatosan ellenőrzi azokat a kiskereskedelmi helyeket (vásárokat, piacokat, közterületeket), ahol a párlatok értékesítésére lehet számítani. Emellett kiemelt feladatként kezeli az adómentes mennyiségen felüli párlat előállítás bejelentésének kontrolállását is.

Az ellenőrzések elsődleges célja, hogy a saját fogyasztásra előállított adómentes párlat ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba. A törvénytelen eladások minimum 30 ezer forintos jövedéki bírsággal sújthatók.


A VP folyamatosan ellenőrzi a párlatok és desztillálóberendezések készítési és forgalmazási szabályait. A pénzügyőrök az eddigi ellenőrzések során több alkalommal bukkantak olyan desztillálóberendezésekre, amelyek vámhatósági engedély nélkül jelentek meg a piacon. 


A cél az, hogy desztillálóberendezéseket a magánfőzők számára csak olyan piaci szereplők gyárthassanak és forgalmazhassanak, akiknek van vámhatósági engedélyük.

A jövedéki törvény módosítása óta 86 liter 50 térfogatszázalékos éves mennyiségig a hatóságokhoz a főzést nem kell előre bejelenteni, és száz literes űrtartalomig a lepárló készüléket sem kell engedélyeztetni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!