2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Növény

Földbe döngölték a gabonaárakat

A burgonya, a baromfi és a tej ára viszont továbbra is emelkedik.
 
 

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 7,4%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 14,6%-kal mérséklődött, míg az élő állatok és állati termékeké 7,2%-kal emelkedett - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

2013 augusztusában a gabonafélék ára 23,0%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A búza felvásárlási ára 1%-kal nőtt júliushoz képest, de az előző év augusztusitól 30%-kal maradt el. A kukoricánál várhatóan csak jövő hónapban kezdődik el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik, jelenleg 49 300 Ft tonnánként, a januári csúcshoz viszonyítva 22,8%-kal csökkent.
Az ipari növények ára 8,5%-kal csökkent az előző év augusztusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 10,7%-kal lett alacsonyabb. Ugyanebben az időszakban a burgonya ára 81,0%-kal nőtt.

A zöldségfélék ára 7,2%-kal nőtt előző év augusztusához képest. Ebben a hónapban a zöldpaprika és a csemegekukorica értékesítése volt a legjelentősebb. A zöldpaprika ára átlag alatt nőtt (4,6%-kal), míg a csemegekukorica ára átlag felett (12,6%-kal) emelkedett. A gyümölcsök ára 9,9%-kal csökkent. Augusztusban az őszibarack ára 8,0, míg a szilváé 14,3%-kal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árszintje augusztusban 4,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 22,2%-kal csökkent. A baromfi ára továbbra is jelentősen (7,8%) nőtt. A vágósertés termelői ára tavaly augusztusban 20,0%-kal, idén 9,1%-kal emelkedett, így 433 Ft-ba került kilogrammonként.

2013 augusztusában az állati termékek ára 12,9%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A tej termelői árindexe 21,6%-kal nőtt, a tojás árindexe 11,8%-kal csökkent.


2013. január–augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 4,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette.

Az állatoknál és állati termékeknél 4,9%-kal nőttek az árak az év első nyolc hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára nőtt (10,5%-kal), míg a leginkább a vágómarhánál csökkentek az árak (17,1%-kal). A tej árindexe folyamatosan, hónapról hónapra növekszik, január-augusztusban 9,3%-kal emelkedett. 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu