Foszfor és kén - Merre mozdul az ára?

agrarszektor.hu
A foszfát és a kálium ára 2018-ban tovább emelkedett a croplife.com szerint, bár a foszfát esetében egy kis árgyengülésnek is szemtanúi lehettünk az év végén a szokásos szezonális keresletlanyhulás miatt. A kálium ára azonban jelentősen nőtt. Az elemzők szerint kicsi az esélye annak, hogy nagy elmozdulások történjenek a piacon 2019-ben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Számos általános tényező, amely 2017-ben növelte az árakat, tavaly is éreztette a hatását. A vezető P és K termékek globális értékesítése rekordszintet ért el, ám a várt zöldmezős beruházások kevesebb mennyiséget tudtak a piacra juttatni a beharangozottnál, és a megnövekedett nyersanyagköltségek további árnövekedést eredményeztek. Az áremelkedés 2018. negyedik negyedévében megtorpant (és a foszfát esetében fordított pályára lépett), de továbbra is fennáll a kérdés, hogy azok a makrogazdasági trendek, amelyek a tavalyi magasabb árakhoz vezettek, 2019-ben is fennállnak-e, vagy történhet valami változás?

Kukorica: foszfor- és káliumigényes

Az elemzők szerint a keresleti és kínálati oldal továbbra is viszonylag kiegyensúlyozott piaci helyzetet eredményez, amelyben a foszfor és a kálium ára is hordoz nyereséget a gyártók számára. Pillantnyilag

kicsi az esélye annak, hogy a szokásos szezonális elmozdulásokon kívül nagyobb kilengéseket produkáljon a piac 2019-ben.

Azonban vannak kockázati tényezők is: a mezőgazdasági nyersanyagárak alakulása, az új termelési kapacitások felfutásának gyorsasága, vagy Kína exportképessége átalakíthatja a foszfátpiaci kilátásokat.

A granulált káliummal 2018 elején tonnánként 235 dolláros áron kezdődött el a kereskedés a New Orleans-i kikötőben, és az év folyamán fokozatosan emelkedve érte el a csaknem 300 dolláros szintet. Más országokban, például Brazíliában ennél is magasabbra kúszott fel a kálium ára, és tonnánként 320 dollárral zárta az évet. Magyarországi viszonylatban mindez így festett:


Az agrárszektor.hu tavaly év végén arról számolt be, hogy a világ top-10 listáján szereplő - és hazánkban is jelen lévő - EuroChem két új oroszországi bányával fogja enyhíteni Európa káliuméhségét. A termelés felfutásakor a cég a világ harmadik legnagyobb műtrágyagyártójává léphet elő.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02