2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Növény

Foszfor és kén - Merre mozdul az ára?

A foszfát és a kálium ára 2018-ban tovább emelkedett a croplife.com szerint, bár a foszfát esetében egy kis árgyengülésnek is szemtanúi lehettünk az év végén a szokásos szezonális keresletlanyhulás miatt. A kálium ára azonban jelentősen nőtt. Az elemzők szerint kicsi az esélye annak, hogy nagy elmozdulások történjenek a piacon 2019-ben.
 
 

Számos általános tényező, amely 2017-ben növelte az árakat, tavaly is éreztette a hatását. A vezető P és K termékek globális értékesítése rekordszintet ért el, ám a várt zöldmezős beruházások kevesebb mennyiséget tudtak a piacra juttatni a beharangozottnál, és a megnövekedett nyersanyagköltségek további árnövekedést eredményeztek. Az áremelkedés 2018. negyedik negyedévében megtorpant (és a foszfát esetében fordított pályára lépett), de továbbra is fennáll a kérdés, hogy azok a makrogazdasági trendek, amelyek a tavalyi magasabb árakhoz vezettek, 2019-ben is fennállnak-e, vagy történhet valami változás?

Kukorica: foszfor- és káliumigényes

Az elemzők szerint a keresleti és kínálati oldal továbbra is viszonylag kiegyensúlyozott piaci helyzetet eredményez, amelyben a foszfor és a kálium ára is hordoz nyereséget a gyártók számára. Pillantnyilag

kicsi az esélye annak, hogy a szokásos szezonális elmozdulásokon kívül nagyobb kilengéseket produkáljon a piac 2019-ben.

Azonban vannak kockázati tényezők is: a mezőgazdasági nyersanyagárak alakulása, az új termelési kapacitások felfutásának gyorsasága, vagy Kína exportképessége átalakíthatja a foszfátpiaci kilátásokat.

A granulált káliummal 2018 elején tonnánként 235 dolláros áron kezdődött el a kereskedés a New Orleans-i kikötőben, és az év folyamán fokozatosan emelkedve érte el a csaknem 300 dolláros szintet. Más országokban, például Brazíliában ennél is magasabbra kúszott fel a kálium ára, és tonnánként 320 dollárral zárta az évet. Magyarországi viszonylatban mindez így festett:


Az agrárszektor.hu tavaly év végén arról számolt be, hogy a világ top-10 listáján szereplő - és hazánkban is jelen lévő - EuroChem két új oroszországi bányával fogja enyhíteni Európa káliuméhségét. A termelés felfutásakor a cég a világ harmadik legnagyobb műtrágyagyártójává léphet elő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu