2021. január 21. csütörtök Ágnes

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.01.08. péntek

Túlnyomóan borult lesz az ég, de reggel, kora délelőtt északkeleten még vékonyabb lesz a felhőtakaró, illetve délután északnyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet - derül ki az Agrárszektor pénteki (2021.01.08.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2021.01.08.) napon!
 
 

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2021.01.08.) napon.

2021.01.08. péntek: Túlnyomóan borult lesz az ég, de reggel, kora délelőtt északkeleten még vékonyabb lesz a felhőtakaró, illetve délután északnyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. A Dunántúlon, a középső országrészben, valamint az Alföld déli részén fordulhat elő havas eső, eső, a Nyugat- és Észak-Dunántúlon havazás. A délután második felében a csapadék egyre inkább a délnyugati országrészre szorul vissza. A többnyire mérsékelt északi, északkeleti szél Nyugat-Magyarországon időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +5 fok között valószínű. Késő estére -5, +1 fokra hűl le a levegő.

Közlekedésmeteorológiai tájékoztató: Ma többnyire kedvezőek lesznek az időjárási körülmények, az éjszaka második felében és holnap azonban a Dunántúlon több helyen is előfordulhat gyenge vegyes halmazállapotú csapadék, így ott télies útviszonyokra is számítani kell.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Összességében hideg fronthatásra kell számítani, amely az erre érzékenyeknél fejfájást, erősödő migrént okozhat.

A következő napok várható időjárása

2021.01.09. szombat: Éjszaka nagyobb területen képződhet (zúzmarás) köd és rétegfelhőzet, amelynek egy része napközben is tartósan megmaradhat. Az ország nagyobb részén viszont több órára kisüt a nap, majd késő délutántól dél felől megnövekszik a magasszintű felhőzet. A tartósan borult területeken hószállingózás lehet. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható, a tartósan borult részeken maradhat hidegebb az idő.

2021.01.10. vasárnap: Dél felől tovább növekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, északon van esély szűrt napsütésre. A déli országrészben van nagyobb esély hószállingózásra, havazásra, havas esőre, délkeleten akár esőre is. Észak felé haladva csökken a csapadék kialakulásának esélye. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.

Friss híreink:

Ez bámulatos: multifunkciós elektromos traktort dobott piacra az amerikai gyártó
Az amerikai Monarch Tractor nemrég dobta piacra teljesen elektromos, önjáró traktorát. A jármű képes önállóan, vezető nélkül végrehajtani az előre beprogramozott feladatokat, de egy operátor a Monarch interaktív automatizálási funkcióit kihasználva azt is elérheti, hogy a traktor kövesse a munkást, és lassan haladjon a nyomában.

Reform a magyar agráradózásban: jól vagy rosszul járnak a gazdák az új szabályokkal?
Többéves egyeztetés után 2020 novemberben elfogadta a parlament azokat a szabályokat, amelyek megreformálják a hazai agráradózást, december végén pedig meg is jelent a kormány rendelete a családi gazdaságokról szóló törvény végrehajtásáról. Így 2021. január 1-jétől módosultak az őstermelőkre és a családi gazdaságokra vonatkozó előírások, emellett olyan új fogalmak jelentek meg, mint például az „őstermelők családi gazdasága” vagy a „családi mezőgazdasági társaság”. Az Agrárszektor 2020 Konferencián a témával foglalkozó kerekasztal-beszélgetésben többek között arról is szó volt, hogy melyek a változtatások legfontosabb elemei, valóban egyszerűsödik-e az agráradózási rendszer, illetve konkrétan milyen adózási köztelezettségeket hozhat az új szabályozás az agrártermelőknek.

Új technológia törhet be a magyar agráriumba: ez sok folyamatot egyszerűbbé tehet
Az agráriumban rengeteg adat keletkezik, amelyek jellemzően a felhőben kötnek ki. A blockchain technológiával mind a feltöltő, mind a feldolgozó biztos lehet benne, hogy hiteles, eredeti adatokkal dolgozik – mondta Solymos Gyula, a 4iG műszaki-vezérigazgató-helyettesi tanácsadója az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt a technológia további lehetséges felhasználásairól és arról a platformról, amelyet a 4iG kezdett el fejleszteni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu