2021. szeptember 18. szombat Diána

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.07.13. kedd

Derült vagy gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül, késő délutántól már fátyolfelhők sodródnak be a Dunántúl fölé - derül ki az Agrárszektor keddi (2021.07.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2021.07.13.) napon.
 
 

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2021.07.13.) napon.

2021.07.13. kedd: Derült vagy gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül, késő délutántól már fátyolfelhők sodródnak be a Dunántúl fölé. Napközben sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon több helyen megerősödik a déli, délkeleti szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között várható.
Késő este a hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat.
A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Negatívan befolyásolja szervezetünk működését a kifejezetten magas indexekkel rendelkező UV-B sugárzás. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő.
Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

A következő napon várható időjárás

2021.07.14. szerda: A gomoly- és fátyolfelhők mellett keleten sok, de nyugaton is többórás napsütés várható. Nyugaton és északon szórványosan, az Alföldön kisebb eséllyel valószínű zápor, zivatar. Megélénkül, több helyen megerősödik a déli, délnyugati szél. Zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A maximum-hőmérséklet 30 és 39 fok között várható, északnyugaton, nyugaton mérhetik az alacsonyabb, a délkeleti, keleti vidékeken a legmagasabb értékeket.

Friss híreink:

Hiába ódzkodnak a magyarok, nincs mit tenni: óriási üzlet lesz itthon is a rovarfehérje
Tagadhatatlanul megosztó és mondhatni, forró téma Európában és egyben Magyarországon is a rovarfogyasztás, pedig úgy tűnik, hogy lassan itt az idő megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk majd az üzletekben rovar alapú élelmiszerekkel. A szárított sárga lisztkukac lett az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyt az Európai Unióban. Hazánk ugyan ellenezte, de a döntés minden tagállamra érvényes. Ám felmerülhet a kérdés, hogy a legtöbben miért is ódzkodnak ennyire a fogyasztásuktól, amikor több szempontból bebizonyították már, hogy számos jótékony hatással bírnak a rovarfehérjék – már ami a környezetet illeti.

Óriási bajban van a magyar kukorica: csak így kerülhető el a növények károsodása
Ahogy az aratás megkezdődött, elindult a kukoricabogár rajzása is. A kukoricamoly imágók folyamatosan rajzanak, a takácsatkáknak is kedvező az időjárás, az alsó leveleken szívogatás nyommal már találkozhatunk. Többnyire ahol több éve van kukorica a területen, ott lehet számítani kártételre.

Elkerülhetetlen a magyar agrárium átalakulása: ezt rengeteg gazdának meg kell lépnie
A 21. század újabb és újabb kihívások elé állítja az egész világot, melyekre hatékonyan és gyorsan kellene reagálni. Ilyen például a klímaváltozás okozta negatív hatásokhoz történő igazodás, a mezőgazdaságban pedig megkerülhetetlenné és elengedhetetlenné vált az öntözésfejlesztés. Ahhoz, hogy a magyar agrárium a versenyképességét fenntartsa, nélkülözhetetlen lesz a termőföldek öntözése. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogyha ennyire fontos a locsolás, akkor hogy lehet az, hogy Magyarországon az öntözött felület alig 2 százalékot tesz ki a művelt terület arányához viszonyítva? Erre kerestük most a válaszokat, amik nem minden esetben olyan egyértelműek, mint azt gondolnánk.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu