2021. szeptember 18. szombat Diána

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.07.14. szerda

Reggel, délelőtt a keleti megyékben még jellemzően derült lesz az ég, majd délután itt is erősebben megnövekszik a felhőzet, a Nyugat-Dunántúlon ugyanakkor délutántól fokozatosan kiderül az ég - derül ki az Agrárszektor szerdai (2021.07.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2021.07.14.) napon.
 
 

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2021.07.14.) napon.

2021.07.14. szerda: Reggel, délelőtt a keleti megyékben még jellemzően derült lesz az ég, majd délután itt is erősebben megnövekszik a felhőzet, a Nyugat-Dunántúlon ugyanakkor délutántól fokozatosan kiderül az ég. Délelőtt még csak a Dunántúlon, majd délután már attól keletre, északkeletre is szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti harmadban hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. A délies szél napközben ismét többfelé megélénkül, néhol megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31 és 39 fok között várható, de északnyugaton ennél már pár fokkal hűvösebb lesz, délkeleten viszont akár a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet. Késő estére 23 és 31 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Gyenge hidegfront jellegű hatásra számíthatunk. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2021.07.15. csütörtök: A keleti, északkeleti megyékben lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon - nagyobb számban a nap első felében - záporok, zivatarok is várhatóak. Az ország többi részén jóval kisebb a csapadék esélye, és a napsütést is csak kevés fölénk sodródó fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja. A délnyugati szél időnként megélénkül, de zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. Délutánra általában 28 és 34 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Ezzel a növénnyel nagyot lehet kaszálni: százezreket hozhat a konyhára tonnánként
Ismét felszálló ágba kerülhetett a szójatermesztés Magyarországon. Annyi bizonytalan év után idén végre nagyobb mértékben nőtt a szója hazai termőterülete, az ezzel foglalkozó gazdák pedig abban a tudatban gondozhatják növényeiket, hogy óriási a kereslet a megtermelt szójára. A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület értesülései szerint mostanra mindenkinek elfogytak a készletei, ami azt jelenti, hogy a betakarítás után hektáronként akár 200-250 ezer forintos jövedelem is ütheti a gazdák markát. A termelők is optimisták, de a változékony időjárás miatt inkább óvatosabbak a becsléseiket illetően. Az Agrárszektor az idei év tapasztalatairól, kihívásairól és várakozásairól kérdezte a magyarországi szójatermesztőket.

Hiába ódzkodnak a magyarok, nincs mit tenni: óriási üzlet lesz itthon is a rovarfehérje
Tagadhatatlanul megosztó és mondhatni, forró téma Európában és egyben Magyarországon is a rovarfogyasztás, pedig úgy tűnik, hogy lassan itt az idő megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk majd az üzletekben rovar alapú élelmiszerekkel. A szárított sárga lisztkukac lett az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyt az Európai Unióban. Hazánk ugyan ellenezte, de a döntés minden tagállamra érvényes. Ám felmerülhet a kérdés, hogy a legtöbben miért is ódzkodnak ennyire a fogyasztásuktól, amikor több szempontból bebizonyították már, hogy számos jótékony hatással bírnak a rovarfehérjék – már ami a környezetet illeti.

Óriási bajban van a magyar kukorica: csak így kerülhető el a növények károsodása
Ahogy az aratás megkezdődött, elindult a kukoricabogár rajzása is. A kukoricamoly imágók folyamatosan rajzanak, a takácsatkáknak is kedvező az időjárás, az alsó leveleken szívogatás nyommal már találkozhatunk. Többnyire ahol több éve van kukorica a területen, ott lehet számítani kártételre.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu