Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.09.29. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.09.29. szerda

agrarszektor.hu
Többnyire erősen felhős, illetve borult lesz az ég, az éjszaka képződött pára- és ködfoltok reggel fokozatosan megszűnnek, az alacsonyszintű réteges felhőzet gomolyosodni, szakadozni kezd - derül ki az Agrárszektor szerdai (2021.09.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2021.09.29.) napon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2021.09.29.) napon.

2021.09.29. szerda: Többnyire erősen felhős, illetve borult lesz az ég, az éjszaka képződött pára- és ködfoltok reggel fokozatosan megszűnnek, az alacsonyszintű réteges felhőzet gomolyosodni, szakadozni kezd. Inkább csak hosszabb-rövidebb időszakokra süthet ki a nap elvétve. Délelőtt helyenként, késő délután, estefelé egy hidegfront hatására a Dunántúlon már több helyen várható eső, zápor, ott egy-egy zivatar is előfordulhat, de utóbbira a Duna-Tisza köze déli részén is van kis esély. A keleti, északkeleti szél déliesre fordul, és időnként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
Késő este 12, 17 fokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így az annak hőmérsékletét közvetett módon megemeli. Ezáltal kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók életfeltételeihez és szaporodásukhoz, így a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben.

A következő napon várható időjárás

2021.09.30. csütörtök: Délelőttől északnyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon estig még inkább felhős idő lesz a jellemző. Ugyanakkor estétől nyugat felől fátyolfelhőzet érkezik. A nap első felében többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, délután már főleg a Dunától keletre valószínű csapadék, majd estétől ott is egyre többfelé megszűnik. A déli szél egyre többfelé északira, északnyugatira fordul, és sokfelé élénk, a Dunántúlon helyenként erős lökések kísérik. A maximum hőmérséklet 14, 20 fok között alakul.

Friss híreink:

Vezetőket képeznek a magyar agráriumba: most szinte bárki jelentkezhet a programba
Több száz egyetemista jelentkezik évről évre az Agrovirtus Tehetséggondozási Programba, amelynek elvégzése komoly lehetőséget jelent a fiataloknak abban, hogy akár vezetőként elhelyezkedjenek egy-egy agrárvállalatnál, felgyorsítva ezzel a karrierutat. A program, amelynek része az Agrovirtus verseny is, olyannyira egyedülálló Európában, hogy Magyarország könnyen nagyhatalom lehet ezen a területen. Az Agrárszektor Kerezsi Miklóssal, a Hodler Capital ügyvezetőjével, az Agrovirtus Tehetséggondozási Program főtámogatójával, Maróti Miklóssal az AgroVIR Kft. ügyvezetőjével, az Agrovirtus Tehetséggondozási Program főtámogatójával és Barta Dénessel, az Agrovirtus Tehetséggondozási Program projektmenedzserével beszélgetett többek között arról, mennyire fontos ma az agrárhallgatók tehetséggondozása, illetve milyen feltételekkel lehet a programra jelentkezni.

Súlyos a helyzet vidéken: rengeteg piacot zártak be, többségük soha nem nyit már ki
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Piackereső felületén 2015 és 2020 között 288 termelői piac regisztrálta magát. A koronavírus-járvány miatt azonban nagyon sokan bezártak vagy teljesen megszűntek, és számuk jóval 200 alá esett, bár a korlátozások feloldásával és megszűnését követően volt olyan, amely újra ki tudott még nyitni. A nyilvános adatok szerint most 173 helyi termelői piac működik Magyarországon. Ennél azonban ténylegesen sokkal több működik, mert a termelői piacok egy része a helyi rendezvények formájában, azok keretén belül kerülnek megrendezésre.

Figyelmeztet a szakember: sokat kockáztat az a gazda, aki ezt most nem lépi meg
A tavaly óta tartó szokatlanul erős gabonadrágulás után, idén az inputanyagok ára is jelentősen megemelkedett, és habár előbbi egyértelműen a növénytermesztőknek kedvez, utóbbi nekik is okozhat gondokat. A gazdák jelenleg meg tudják fizetni a megemelkedett inputanyagokat, amivel biztosítani tudják a következő évi termést, de rizikózni most nem érdemes - tájékoztatta az Agrárszektort Balássy Ákos, az Eurochem Agro Hungary Kft. ügyvezetője. Kiemelte, a műtrágya árak az egész világon lényegesen magasabbak lettek 2021-ben, ám a terményárak emelkedése a legtöbb esetben kompenzálja mindezt, így nem érdemes kockáztatni a jövő évi termést egy esetleges csökkentett vagy kihagyott tápanyag-utánpótlással.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?