2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.01.11. kedd

Az ország északi felén általában napos időre számíthatunk, de a déli, délkeleti részeken közepesen vagy erősen felhős lesz az ég - derül ki az Agrárszektor keddi (2022.01.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2022.01.11.) napon.
 
 

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2022.01.11.) napon.

2022.01.11. kedd: Az ország északi felén általában napos időre számíthatunk, de a déli, délkeleti részeken közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Elsősorban a délkeleti, keleti megyékben hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. Az északi, északkeleti szél az ország nagy részén élénk, erős lesz, a nyugati határ mentén és az északkeleti harmadban viharos lökések is lehetnek. A Tiszántúlon hófúvás kialakulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. Késő estére 0 és -7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket, azonban a hidegre érzékenyek panaszai erősödhetnek. Görcsös és ízületi panaszok fordulhatnak elő leginkább.

A következő napon várható időjárás

2022.01.12. szerda: Többnyire derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de délután vastagabb felhőtömbök sodródnak az ország fölé északnyugatról. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A maximum-hőmérséklet -4 és +2 fok között várható.

Friss híreink:

Tombol a kitiltási botrány: rengeteg magyar gazda veszít ezzel milliókat évente
Hatalmas veszteséget okoz az afrikai sertéspestis (ASP) hazai és európai jelenléte a magyar sertéságazatnak, csak 2021-ben minimum 40-45 milliárd forint árbevétel-kiesést eredményezett a vírus a magyarországi sertéstartóknak - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azzal, hogy a távol-keleti országok az ASP hazai megjelenését követően leállították a sertéshús- és húskészítmény-exportjukat, és 2020-ban Németországban is megjelent a sertéspestis, rengeteg pénztől estek el a termelők, emellett az is brutálisan megnehezíti a gazdák életét, hogy a korábbi évekhez képest meglehetősen többet kell költeniük járványvédelemre, sőt számos járványvédelmi beruházást kellett végrehajtaniuk.

Durva, mi épülhet Zala megyében: ilyen farm még soha nem volt Magyarországon
A környezettudatos módon előállított lazacra egyre nagyobb igény van a világban. Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend, a természetes élőhelye azonban csökken. Sagyibó Viktor 2020-ban alapította a Zalmon Kft.-t, mely a fenntartható élelmiszertermelés elkötelezett támogatója. Eltökélten hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban, ezért a céljuk az, hogy a hazai agrárszektorban úttörőként valósíthassák meg egy egyszerre környezetbarát és innovatív beruházást. Többet szeretnének elérni a lazactenyésztés honosításánál, értéket és sikeres hazai márkát kívánnak létrehozni prémium minőségű, tápláló húsú és egészséges lazacok tenyésztésével. Törekednek arra is, hogy az európai lazacellátásában jelentkező igényeket hatékony, felelősségteljes és környezettudatos módon kezeljék, ezáltal változtatva a kevésbé fenntartható lazactenyésztési gyakorlatokon.

Ebből igazán nagy baj lehet: csúnyán ráfázhatnak idén a magyar termelők
2021. tagadhatatlanul nehéz volt a zöldség –és gyümölcstermelők számára (is). A március-áprilisban több hullámban érkező tavaszi fagyok a gyümölcsfajok többségénél 30-50%-os terméskiesést okoztak, de a kajszi és az őszibarack esetében a termésveszteség mértéke sajnos elérte a 70-80%-ot is. Bár tavaly elmaradtak az elmúlt 3 évben tapasztalható május-júniusi extrém esőzések, a gazdák ennek ellenére nem lélegezhettek fel, hiszen jött egy extrém száraz és meleg nyár „cserébe”. Ez pedig tulajdonképpen minden zöldség-gyümölcs kultúra esetében további érdemi mennyiségi vagy minőségi veszteséget okozott, ha nem tudták öntözni az adott terület. Mint tudjuk, Magyarországon jelenleg nagyon kevés, a művelhető mezőgazdasági területek mindössze 2%-án valósul meg öntözés – ez is jól mutatja a probléma súlyosságát. Mindezek mellett akadtak még bőven akadályok, ami viszont jó hír, hogy bár nehéz bármit is jósolni az év első napjain 2022-re, úgy tűnik, hogy talán egy jobb év előtt állnak a magyar gazdák. Hogy valóban így lesz-e, azt majd az időjárás „eldönti”.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!