Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.01.21. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.01.21. péntek

agrarszektor.hu
Felhőátvonulások várhatók, amelyek mellett napközben több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.01.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.01.21.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.01.21.) napon.

2022.01.21. péntek: Felhőátvonulások várhatók, amelyek mellett napközben több órára kisüt a nap. Reggel kevés helyen még lehet hózápor, majd hosszabb szünetet követően késő délutántól, estétől várhatóak újabb hózáporok északnyugat felől érkezve. A nyugati, északnyugati szél erős lesz, az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb térségében viharossá fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között várható. Késő estére 0 és -6 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Markáns hidegfronti hatás érvényesül. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál.

A következő napon várható időjárás

2022.01.22. szombat: Délelőtt keleten változóan, az ország nyugati felén-kétharmadán inkább erősen felhős idő lesz a jellemző. Délután többfelé kisüt a nap, főleg a nyugati és északkeleti megyében lehetnek erősebben felhős területek. A nap első felében az ország nyugati felén-kétharmadán többfelé várható, másutt csak néhol valószínű hószállingózás, havazás. A nyugati megyékben helyenként havas eső, eső is előfordulhat. A nap második felében a csapadék visszaszorulhat a Nyugat-Dunántúlra. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérhetik. Délután jobbára -1, +4 fokot regisztrálhatunk, ugyanakkor a szelesebb nyugati vidékeken magasabb értékeket is mérhetnek.

Friss híreink:

Egyre több magyar gazda mond le erről a gyümölcsről: sorra tűnnek el az ültetvények
Néhány éven belül akár több ezer főnyi távol-keleti munkaerő is dolgozhat majd a hazai zöldség-gyümölcs ágazatokban, a szomszédos országokból ugyanis ma már szinte lehetetlen idénymunkást találni - tájékoztatta az Agrárszektort Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Kiemelte, a munkaerőhiány mostanra olyan kritikussá vált az ágazatban, hogy például a kajszi és az őszibarack, az alma, valamint a kézi betakarítású szabadföldi és hajtatott zöldségek 30-40 százalékos területi visszaesést szenvedtek el az elmúlt évtizedben. Elmondta, a magas gabona és olajnövény árak sok gazdálkodót a szántóföldi növénytermesztés irányába motiválnak, ráadásul az kisebb tőke- és munkaerőigényű ágazat is, mint a szabadföldi zöldségtermesztés.

Elárulta a titkot a magyar gazda: így tud magas hozamokat elérni minden évben
A Lajoskomáromi Győzelem Kft. a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett cukorrépa-, mák-, étkezési napraforgó-, valamint vetőmagnak kukorica- és búzatermesztéssel foglalkozik, mindezt modern gépparkkal, és 15 kombájnnal végzik. Hozzávetőlegesen 8000 hektáron gazdálkodnak, ebből 3100 hektár saját terület, 2000 hektáron teljeskörű szellemi-fizikai bérmunka, 3000 hektár pedig részleges bérmunka folyik - mondta Csepregi Attila, a cég ügyvezetője. Az ötéves termésátlagot figyelembe véve elmondható, hogy a térségben ugyan szoros a verseny, a cég folyamatosan benne van az élmezőnyben a hektáronkénti 12 tonnás kukorica, 9 tonnás búza, illetve 3,8 tonnás olajos napraforgó termésátlagaival. A Lajoskomáromi Győzelem Kft. nagy hangsúlyt fektet a talajra, az új technológia használata központi kérdés náluk. Nem a megszokások rabjai, fontos számukra, hogy megfelelő időben a megfelelő eszközt használják, azt vallják, a modern technikát nem elég megvenni, azt átgondoltan kell használni.

Megszólalt a szakértő: égetően hiányzik az NHP a magyar agráriumból
Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy az MNB egy fix kamatú, hosszú, beruházásokhoz csatolható hiteltermékkel a piacra lépjen - jelentette ki Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és Agrárfinanszírozás igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember szerint ez biztosítaná azt, hogy a vidékfejlesztési pályázati pénzek megfelelő, kedvező, az ügyfelek számára elfogadható szintű kamatokkal találkozzanak. A trendek ugyanis azt mutatják, hogy a jövőben egyre fontosabbak lesznek a környezetvédelmi, környezeti megfelelési szempontok, nemcsak a finanszírozásban, de a különböző programokban való részvétel és a támogatások igénybevétele során is.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?