2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.13. péntek

A szakadozott frontfelhőzet dél, délkelet felé vonul, főleg az Alföldön emellett erőteljes is lesz a felhőképződés - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.05.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.05.13.) napon.
 
 

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.05.13.) napon.

2022.05.13. péntek: A szakadozott frontfelhőzet dél, délkelet felé vonul, főleg az Alföldön emellett erőteljes is lesz a felhőképződés. Ezek ellenére is az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap, de határozottabb tisztulás a délután második felében kezdődik északnyugat felől. Több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, azonban így is lesznek olyan területek, amelyek szárazon maradnak. Elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. A szél mindenütt északnyugatira fordul, és élénk, időnként erős lökések is kísérhetik. Zivatarok környezetében viharos szélrohamokra is számítani lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 32 fok között valószínű a Dél-Alföldön a magasabb értékekkel.
Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk.

A következő napon várható időjárás

2022.05.14. szombat: Túlnyomóan napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Általában száraz idő várható, legfeljebb egy-egy jelentéktelen zápor fordulhat elő. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet délután 24 és 29 fok között alakul.

Friss híreink:

Óriási változás jön a magyar földeken: nincs mese, erre jobb, ha mindenki felkészül
A jövő mezőgazdaságának nemcsak erős támasza lesz az adat és az adatgyűjtés, de a döntéshozatal hatékonysága és az egész tevékenység eredményessége azon fog múlni, milyen adatokkal rendelkeznek az ágazat szereplői, azokból milyen információkat tudnak előállítani, és ezeket az információkat hogyan tudják beépíteni a hosszútávú stratégiájukba és a mindennapi rutinjukba. A 2022-es PREGA konferencián a meghívott szakemberek ismertették, milyen új adatgyűjtési, -feldolgozási és döntéstámogató rendszerek állnak a gazdálkodók részére, milyen alkalmazásokkal tehetik könnyebbé a mindennapjaikat, mely szolgáltatások közül válogathatnak már most, illetve melyek állnak majd a rendelkezésükre a jövőben ahhoz, hogy a kockázataikat mérsékeljék, a terméshozamaikat pedig optimalizálják.

Gondok lehetnek a konzervdobozokkal Magyarországon a mariupoli acélmű lerombolása miatt
Veszélyezteti a hazai konzervipari cégek göngyölegellátását az ukrajnai Mariupolban található acélmű lerombolása, mivel a vállalat beszállítója volt a konzervdobozok alapanyagául is szolgáló, hengerelt acéllemezeket és terméket gyártó európai társaságoknak. A konzervipari cégek az ukrán acélgyár termelésének kiesése miatt további konzervdoboz-drágulástól, illetve átmeneti göngyölegbeszerzési gondoktól tartanak a nyártól induló új zöldség- és gyümölcsfeldolgozási szezonban.

Győrffy Balázs: az uniós intézkedések miatt komoly áremelés jöhet a boltokban
A generációváltás kérdése komoly problémát jelent a haza agráriumban is, ugyanakkor a 2023 januárjában hatályba lépő, a NAK és a MAGOSZ kezdeményezésére született gazdaságátadási törvény alapjaiban könnyíti meg az élők közötti gazdaságátadást, hiszen egy szerződéssel rendezhetik a felek a ma még nehézkes folyamatot – tájékoztatta az Agrárszektort Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A szakember többek között arról is beszélt lapunknak, milyen a helyzetük jelenleg a magyar gazdáknak az egekben lévő energia- és inputanyagárak, valamint a növényvédőszer-használatra vonatkozó egyre szigorodó szabályok árnyékában. Az Agrárkamara elnöke ez utóbbival kapcsolatban úgy látja, az egyre erélyesebb uniós intézkedések jelentős termésveszteségeket okozhatnak, ami a megtermelt élelmiszer mennyiségének drasztikus visszaesését és végső soron az élelmiszerek drágulását vonhatja maga után.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!