Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.20. péntek

agrarszektor.hu2022. május 20. 07:45

Napos idő lesz a jellemző sok fátyol- és kevés gomolyfelhővel - derül ki az Agrárszektor pénteki (2022.05.20.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2022.05.20.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2022.05.20.) napon.

2022.05.20. péntek: Napos idő lesz a jellemző sok fátyol- és kevés gomolyfelhővel. Az északnyugati területeken kis eséllyel egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati, nyugati szél nagy területen megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál meleg fronthatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2022.05.21. szombat: Hidegfront szakadozó felhőzónája vonulhat át északnyugatról délkelet felé. Emellett hosszabb-rövidebb napsütés is várható. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar, nagyobb számban az ország délnyugati, valamint északkeleti harmadán. A csapadék-gócok között maradnak száraz területek. Délnyugatiról északnyugatira fordul a szél és az ország nagy részén megerősödik, néhol időnként viharossá fokozódhat. Délután többnyire 26 és 31 fok között alakul.

Friss híreink:

Becsapósak lehetnek ezek az élelmiszerek: pedig van, aki már csak ezeket veszi
Öko fűnyíró, bio póló, bio banán, ökotáska és még számos más tárggyal, élelmiszerrel találkozhattunk már. Szinte teljesen beleolvadt a köztudatba az említett két "előtag", ám a banán kivételével tulajdonképpen hivatalosan egyik sem létezhet. Ugyan trendi ezeket a szavakat használni és tény, hogy jó marketingfogásnak bizonyul, ám ahhoz, hogy valamilyen termék megkapja a bio/öko jelzőt, kemény elvárásoknak és szabályoknak kell megfelelni. A biológiai, az ökológiai és a fenntartható szavakat nagyon sokan használják, de úgy tűnik, hogy már csak az emberek kis része tudja, hogy pontosan mit is jelentenek ezek. Itt az idő, hogy eloszlassuk a felhőket és tiszta vizet öntsünk a pohárba az ökológiai/biológiai gazdálkodásból származó termékekről.

Igazi szuperzöldség terem a magyar földeken: nem kell itthon, külföldre viszik a javát
A spárga egyre jobban kezd beékelődni a menükbe és az étrendekbe, persze, nem véletlenül. Ha kellő odafigyeléssel, jól van elkészítve, akkor nagyon finom ételek készíthetők belőle, de köretként is nagyszerűen megállja a helyét. Azonban az mellett sem szabad elmenni, hogy ez az egészséges, zöld vagy épp fehér színben pompázó zöldség nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé. Bár sokan lehet, hogy nem gondolnák, de Magyarországon sok spárgát termesztenek, a lassan luxuszöldségnek számító csemegét viszont hiába keresik egyre többen, akkora népszerűségnek még mindig nem örvend, hogy itthon elkapkodják a vásárlók, ezért a jelentős része a külföldi piacokra kerül. Az elmúlt időszakban azonban számos dolog átrendeződött a mezőgazdaságban, és ez alól bizony a spárgatermesztés sem kivétel. Hogy miért? Az az alábbi cikkből kiderül.

Hatósági bejelentés a világ legnagyobb növényi alapú élelmiszergyártója ellen
Hatósági bejelentést tett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) a budapesti Upfield Hungary Kft. ellen a hazai tejpiaci szereplőket képviselő Tej Terméktanács (TT). A szervezet szerint a világ legnagyobb növényi alapú élelmiszergyártójaként működő, a margarin iparágban korábban Unileverként ismert anyacég nálunk is forgalmazott, vajalternatívának nevezett új termékével megtéveszti a fogyasztókat.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,