2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.21. szombat

Átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de napközben többórás napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel - derül ki az Agrárszektor szombati (2022.05.21.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2022.05.21.) napon.
 
 

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2022.05.21.) napon.

2022.05.21. szombat: Átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de napközben többórás napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Elszórtan zápor, zivatar előfordulhat, délután a délnyugati megyékben és az északkeleti határ mentén egy-egy heves zivatar sem kizárt. Az északnyugatira forduló szél nagy területen megerősödik, néhol viharos lökések is előfordulhatnak, emellett zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 15 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hidegfront érkezik, emiatt az érzékenyek körében erősödhetnek a görcsös panaszok, többeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

A következő napon várható időjárás

2022.05.22. vasárnap: A sok napsütés mellett gomoly-, illetve fátyolfelhők képződnek, legnagyobb számban az ország északkeleti harmadában. Általában száraz idő várható, de északkeleten egy-egy zápor előfordulhat. Többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél. A hajnali 7, 15 fokról 23 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Érik az étolaj-krízis a itthon: drága mulatság lesz a helyettesítés az árstop után
Noha a napraforgó-étolaj a magyar konyha és a globális élelmiszeripar egyik alapegysége, mostanra meglehetősen komoly bizonytalanság alakult ki körülötte. A szomszédban zajló orosz-ukrán háború hatására az ukrán napraforgó- és napraforgóolaj-export olyan mértékben visszaesett, hogy Európában már reális veszéllyé vált a napraforgóolaj-hiány, a nagy élelmiszergyártó cégek pedig megszállottan keresik, mivel helyettesíthetik ezt a terméket. Ezzel párhuzamosan, de ettől függetlenül Magyarországon ez az egyik olyan termék, amelyet a július 1-jén lejáró élelmiszerárstop érint. A napraforgó-étolajnak természetesen számos alternatívája van, ám sem a lakossági fogyasztóknak, sem az élelmiszeripar és a HoReCa szektor szereplőinek nem mindegy, hogy melyek ezek, és hogy mennyiért lehet hozzájutni ezekhez. Az Agrárszektor most ezt a kérdést járta körbe.

Nagy István arról beszélt, hol lehet a következő áfacsökkentés
Támogatja Nagy István agrárminiszter-jelölt, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen a tápok és az egyéb takarmányok áfakulcsa. A kisebb adómértékre az állattenyésztők helyzetének javítása miatt lenne szükség.

Becsapósak lehetnek ezek az élelmiszerek: pedig van, aki már csak ezeket veszi
Öko fűnyíró, bio póló, bio banán, ökotáska és még számos más tárggyal, élelmiszerrel találkozhattunk már. Szinte teljesen beleolvadt a köztudatba az említett két „előtag”, ám a banán kivételével tulajdonképpen hivatalosan egyik sem létezhet. Ugyan trendi ezeket a szavakat használni és tény, hogy jó marketingfogásnak bizonyul, ám ahhoz, hogy valamilyen termék megkapja a bio/öko jelzőt, kemény elvárásoknak és szabályoknak kell megfelelni. A biológiai, az ökológiai és a fenntartható szavakat nagyon sokan használják, de úgy tűnik, hogy már csak az emberek kis része tudja, hogy pontosan mit is jelentenek ezek. Itt az idő, hogy eloszlassuk a felhőket és tiszta vizet öntsünk a pohárba az ökológiai/biológiai gazdálkodásból származó termékekről.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben