Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.05.23. hétfő

agrarszektor.hu2022. május 23. 07:45

Nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, emellett a déli óráktól gomolyfelhők is növekednek, de összességében több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor hétfői (2022.05.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2022.05.23.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2022.05.23.) napon.

2022.05.23. hétfő: Nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, emellett a déli óráktól gomolyfelhők is növekednek, de összességében több órára kisüt a nap. A nap második felében a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, akkor a délnyugati területekre besodródhat egy-egy zápor, zivatar. Egyre nagyobb területen délire, délkeletire fordul a szél, amelyet élénk lökések kísérnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű. Késő estére 16 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Kezdődő meleg fronthatás miatt az érzékenyeknél fejfájás, vérnyomásváltozás tapasztalható.

A következő napon várható időjárás

2022.05.24. kedd:

Friss híreink:

Elképesztő, ami a magyar földeken történik: ehhez jobb, ha minden gazda hozzászokik
Vasvillák, kapák, csizmák, zúgó-búgó traktorok - ha ezeket a szavakat meghallja valaki, akkor azonnal a mezőgazdaság, azon belül is egy gazda jut eszébe. Ez azonban ma már egyáltalán nem igaz, hiszen nagyon komoly szaktudást, precizitást és tapasztalatot igénylő területről van szó. Az egész világ rohamos tempóban fejlődik, és ez alól bizony az agrárium sem kivétel. Egyúttal a népesség és az igények is egyre csak növekednek, melyeket fejlődés nélkül nem lehetne kielégíteni, arról nem is beszélve, hogy a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények is folyamatos kihívások elé állítják a gazdákat. A precíziós gazdálkodás segítségével viszont át lehet lépni azokat a bizonyos akadályokat.

Sokan termesztenek az erkélyen zöldségeket, de rosszul csinálják: itt hibáznak
Nem mindenkinek van otthon kertje, de szerencsére nem kell lemondania a zöldségtermesztés örömeiről azoknak sem, akik mindössze egy kis balkonnal vagy terasszal rendelkeznek. Ahhoz azonban, hogy sikeres legyen a projekt, érdemes jó néhány dologra odafigyelni, kezdve azzal, hogy mely növények valók erkélyre, milyenek az otthonunk körülményei, illetve az sem mindegy, hogy milyen talajt és cserepet használunk. Most megmutatjuk, melyek a legfontosabb "szabályok", amiket érdemes betartani, ha balkonkertészkedésre adjuk a fejünket.

Érik az étolaj-krízis itthon: drága mulatság lesz a helyettesítés az árstop után
Noha a napraforgó-étolaj a magyar konyha és a globális élelmiszeripar egyik alapegysége, mostanra meglehetősen komoly bizonytalanság alakult ki körülötte. A szomszédban zajló orosz-ukrán háború hatására az ukrán napraforgó- és napraforgóolaj-export olyan mértékben visszaesett, hogy Európában már reális veszéllyé vált a napraforgóolaj-hiány, a nagy élelmiszergyártó cégek pedig megszállottan keresik, mivel helyettesíthetik ezt a terméket. Ezzel párhuzamosan, de ettől függetlenül Magyarországon ez az egyik olyan termék, amelyet a július 1-jén lejáró élelmiszerárstop érint. A napraforgó-étolajnak természetesen számos alternatívája van, ám sem a lakossági fogyasztóknak, sem az élelmiszeripar és a HoReCa szektor szereplőinek nem mindegy, hogy melyek ezek, és hogy mennyiért lehet hozzájutni ezekhez. Az Agrárszektor most ezt a kérdést járta körbe.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,