Friss hírek érkeztek a Magyarországon felbukkanó veszélyes paradicsomvírusról

Friss hírek érkeztek a Magyarországon felbukkanó veszélyes paradicsomvírusról

agrarszektor.hu
A paradicsomot és paprikát is károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. A vírus Magyarországon nincs szétterjedve, jelenleg mindössze ebben a két kertészetben van jelen.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) 2018. óta ismert károsító Európában, először az Európai Unió nyugati tagállamaiban jelent meg, így Spanyolországban Franciaországban és Hollandiában - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. 2020-ra elérte az összes ismert, illetve nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező európai országot, hivatalosan 14 tagállamban mutatták már ki a vírus jelenlétét. Hazánkban idén bukkant fel két kertészeti vállalkozás egy-egy telephelyén, Csongrád-Csanád megyében egy 5,2 hektáros és Győr-Moson-Sopron megyében egy 6,2 hektár nagyságú üvegházból vett mintákból mutatták ki. A károsító a jelen ismeretek szerint csak ezen a két telepen van jelen, a széles körű hatósági mintavételezés során új fertőzésre nem derült fény. A FruitVeB bízik abban, hogy a vírus lokalizálódott a nevezett helyszíneken, és rohamos szétterjedése az országban nem következik be. A kórokozó levegőben nem terjed, csak valamilyen hordozóval, például fertőzött növényi résszel érintkezett zöldséges rekesszel vihető át egyik kertészeti üzemből a másikba. A rekeszek és egyéb, az árumozgatáshoz, szállításhoz szükséges eszközök okszerű fertőtlenítésével megakadályozható a kórokozó áthurcolása.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A paradicsomvírusok több évtizede jelen vannak Európában, az intenzívebb termesztéstechnológiák és a nagyobb termesztőfelületek elterjedésével a vírusok száma is megnőtt, melyek károkozására az évek során megoldásokat lehetett találni, így a terméket megvásárló fogyasztó nem találkozik a károsítás hatásaival. Jellemző tünetek vírusok esetében a növények levél- illetve termésszínének elváltozásai és a növény általános kondíciójának gyengülése. Mivel a növényvírusok semmilyen formában nem károsak sem az állati, sem az emberi egészségre, kártételeik csak a termelőknél jelentkeznek és kizárólag gazdasági hatással bírnak. A legeredményesebb védekezési mód ellenük a megelőzés fertőtlenítéssel és okszerű fajtanemesítéssel. A különböző zöldségfajokhoz kapcsolódó fajtanemesítés egy folyamatosan fejlődő üzletág, a fajtákat úgy nemesítik, hogy ellenállóvá váljanak a különböző vírusokkal szemben. Évről-évre új fajták jelennek meg, melyek már ellenállók az új károsítókkal szemben is. Így van ez a három éve Európában és idén hazánkban is megjelent ToBRFV esetében is, már kaphatók olyan paradicsomfajták, melyek rezisztensek erre a vírusra. Nemkülönben ugyanezen nemesítőknek köszönhetők a paradicsomoknál tapasztalható óriási fajtaválaszték és az utóbbi években nagy teret nyerő, oly népszerű szín és ízvilággal rendelkező cherry fajtatípusok is.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szeretné egyértelműsíteni, hogy a barna termés-ráncosodás vírus Magyarországon nincs szétterjedve, jelenleg két kertészetben van jelen. Elmondható, hogy Európában az elmúlt három év tapasztalatai alapján jelentős terméskiesést nem okozott, az érintett országokban a károsító felszámolása eredményesen megtörtént vagy jelenléte nem erősödött. A FruitVeB emellett felhívja a lakosság figyelmét, hogy a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus az emberi egészségre semmilyen negatív hatást nem gyakorol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?