2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Növény

Gigantikus tetőkert épül 2022-re: ez lesz Európa legnagyobbja

Becslések szerint 2022-ben készülhet el Franciaország legnagyobb kiállítási központjának, a párizsi Expo Porte de Versailles 6. pavilonjának a tetején Európa legnagyobb zöldtetője. A városi kert mintegy 14 000 négyzetméter területet fed majd le, ami kb. két futballpályának felel meg. A Párizs 15. kerületében található kiállítótér azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a fenntartható városfejlesztés modelljét, és alternatívákat kínáljon a mezőgazdaság számára.
 
 

A tervek szerint 30 különféle növényfajt termesztenek majd organikusan, így a tetőkert egy peszticidektől és vegyianyagoktól mentes tér lesz, ami az elképzelések szerint a városi biológiai sokféleségnek is kedvezhet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). További különlegessége, hogy újszerű technológiákat is alkalmaznak a termesztés során, mint pl. a hidroponika (amivel a növények kókuszrost szubsztrátumon nőnek), vagy az aeroponika (növényt felfüggesztik, a gyökerek a szabadban pedig könnyedén elérhetik az „oxigéntelítettség” állapotát).

A zöldtető tervezői az Agripolis és a Cultures en Ville cégek. Becsléseik szerint a kertben naponta közel 1 tonna gyümölcsöt és zöldséget állítanak majd elő, mellyel a cél a környező üzletek és helyi vállalkozások, családok ellátása. A tervezők a projekt kapcsán bizakodóak, egyben remélik, hogy a modellt más nagyvárosokba is továbbvihetik majd.

A kép illusztráció

A városi kert 22 kertésznek biztosít majd állást, ezen felül egy rendezvényhelyszínt és egy éttermet is terveztek a közvetlen közelébe, ahol a megtermelt friss és szezonális ételeket el lehet majd fogyasztani. A tervek szerint a városlakókat is igyekeznek majd bevonni a kertgondozásba: 135 kiadó parcellát hoznak létre, melyeket éves mintegy 320 euró/ négyzetméter bérleti díjért gondozhatnak a város felett, 15 méter magasban.

Korábban más nagyvárosok is elindultak már a városi mezőgazdaság újjáélesztésével az utcákon, háztetőkön, ilyen például a közismert tokiói City Farm vagy New York legnagyobb városi kertje, a Brooklyn Grange, amely az északi körúton található ipari épületek tetején megvalósított fenntartható mezőgazdasági projekt. Azonban az új párizsi kert vélhetően úttörő lesz mind termesztéstechnikákban, mind a szén-dioxid-lábnyom minimalizálásában, ami kiemelten fontos egy olyan országban, ahol az élelmiszerek által megtett átlagos távolság körülbelül 1200 kilométer.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu