Gigantikus tetőkert épül 2022-re: ez lesz Európa legnagyobbja

agrarszektor.hu2020. szeptember 16. 13:45

Becslések szerint 2022-ben készülhet el Franciaország legnagyobb kiállítási központjának, a párizsi Expo Porte de Versailles 6. pavilonjának a tetején Európa legnagyobb zöldtetője. A városi kert mintegy 14 000 négyzetméter területet fed majd le, ami kb. két futballpályának felel meg. A Párizs 15. kerületében található kiállítótér azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a fenntartható városfejlesztés modelljét, és alternatívákat kínáljon a mezőgazdaság számára.

A tervek szerint 30 különféle növényfajt termesztenek majd organikusan, így a tetőkert egy peszticidektől és vegyianyagoktól mentes tér lesz, ami az elképzelések szerint a városi biológiai sokféleségnek is kedvezhet - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). További különlegessége, hogy újszerű technológiákat is alkalmaznak a termesztés során, mint pl. a hidroponika (amivel a növények kókuszrost szubsztrátumon nőnek), vagy az aeroponika (növényt felfüggesztik, a gyökerek a szabadban pedig könnyedén elérhetik az "oxigéntelítettség" állapotát).

A zöldtető tervezői az Agripolis és a Cultures en Ville cégek. Becsléseik szerint a kertben naponta közel 1 tonna gyümölcsöt és zöldséget állítanak majd elő, mellyel a cél a környező üzletek és helyi vállalkozások, családok ellátása. A tervezők a projekt kapcsán bizakodóak, egyben remélik, hogy a modellt más nagyvárosokba is továbbvihetik majd.

A kép illusztráció

A városi kert 22 kertésznek biztosít majd állást, ezen felül egy rendezvényhelyszínt és egy éttermet is terveztek a közvetlen közelébe, ahol a megtermelt friss és szezonális ételeket el lehet majd fogyasztani. A tervek szerint a városlakókat is igyekeznek majd bevonni a kertgondozásba: 135 kiadó parcellát hoznak létre, melyeket éves mintegy 320 euró/ négyzetméter bérleti díjért gondozhatnak a város felett, 15 méter magasban.

Korábban más nagyvárosok is elindultak már a városi mezőgazdaság újjáélesztésével az utcákon, háztetőkön, ilyen például a közismert tokiói City Farm vagy New York legnagyobb városi kertje, a Brooklyn Grange, amely az északi körúton található ipari épületek tetején megvalósított fenntartható mezőgazdasági projekt. Azonban az új párizsi kert vélhetően úttörő lesz mind termesztéstechnikákban, mind a szén-dioxid-lábnyom minimalizálásában, ami kiemelten fontos egy olyan országban, ahol az élelmiszerek által megtett átlagos távolság körülbelül 1200 kilométer.

Címkék:
gyümölcs, mezőgazdaság, zöldség, peszticid, kert, növényfaj, város,