Guiness-rekorder japán retek védhet meg a szívinfarktustól

agrarszektor.hu
A szívbetegségek megelőzésében segíthet egy japán retekfajta, amelyet a világ egyik legnagyobb zöldségféléjének tartanak. Egy több mint 31 kilogrammos termés a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy friss tanulmány szerint a gigantikus méretű japán retekfajtában, a Sakurajima Daikon-ban (másnéven "szörnyetegben") olyan kémiai vegyületek találhatók, amelyek segíthetnek megvédeni a szívkoszorúereket és megakadályozhatják a szívbetegségeket, illetve a stroke-ot is - írja a sciencedaily.com. A felfedezés segítheti abban a kutatókat, hogy más zöldségekben is hasonló vegyületeket találjanak, és így akár új gyógyszerkészítmények is készülhetnek majd.

Japánban már évszázadok óta termelik a Sakurajima Daikon-t, amelyet a világ egyik legnagyobb zöldségeként tartanak számon. E retekfajta 2003-ban a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mivel találtak egy csaknem 69 font (31 kilogramm) súlyú példányt, amely így a világ legnehezebb retke lett. 

A retek jó antioxidáns forrás, csökkentheti a magas vérnyomást és a véralvadást, valamint a szívroham és a stroke kockázati tényezőit is. Most egy olyan növényi hormont is kimutattak az óriási retekben, amely serkenti a koszorúerek működését.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?