2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Növény

Guiness-rekorder japán retek védhet meg a szívinfarktustól

A szívbetegségek megelőzésében segíthet egy japán retekfajta, amelyet a világ egyik legnagyobb zöldségféléjének tartanak. Egy több mint 31 kilogrammos termés a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült.
 
 

Egy friss tanulmány szerint a gigantikus méretű japán retekfajtában, a Sakurajima Daikon-ban (másnéven "szörnyetegben") olyan kémiai vegyületek találhatók, amelyek segíthetnek megvédeni a szívkoszorúereket és megakadályozhatják a szívbetegségeket, illetve a stroke-ot is - írja a sciencedaily.com. A felfedezés segítheti abban a kutatókat, hogy más zöldségekben is hasonló vegyületeket találjanak, és így akár új gyógyszerkészítmények is készülhetnek majd.

Japánban már évszázadok óta termelik a Sakurajima Daikon-t, amelyet a világ egyik legnagyobb zöldségeként tartanak számon. E retekfajta 2003-ban a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mivel találtak egy csaknem 69 font (31 kilogramm) súlyú példányt, amely így a világ legnehezebb retke lett. 

A retek jó antioxidáns forrás, csökkentheti a magas vérnyomást és a véralvadást, valamint a szívroham és a stroke kockázati tényezőit is. Most egy olyan növényi hormont is kimutattak az óriási retekben, amely serkenti a koszorúerek működését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu