2020. február 23. vasárnap Alfréd

Hírek - Növény

Ha nem öntöznek, tönkremennek a kertészek

Az öntözés fejlesztésével, az áfa csökkentésével és a termelői-értékesítői szervezetek (tészek) hatékonyságnövelésével lehetne elérni, hogy a magyar zöldség- és gyümölcságazat versenyképesség javuljon. A magyar termelési színvonal ugyanis csupán 30-40 százaléka a nyugat-európainak.
 
 

A nemzeti stratégiában megfogalmazott 1 millió tonnás termelésnövekedést akkor lehet teljesíteni, ha a hatékonyság és a termelékenység növelése mellett a post-harvest területén, a termelői szervezeteknél és az adópolitikában is változások következnek be - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.. Az öntözés fejlesztése és a tészek hatékonyabb működése növelné a magyar zöldség- és gyümölcságazat versenyképességét. Csupán 30-40 százaléka ugyanis a magyar termelési színvonal a nyugat-európainak.

A zöldségnövények 60-70 százaléka öntözhető, a gyümölcsféléknek pedig csak 25 százaléka.

Ha az öntözésben nem lesz előrelépés, megkezdődik az ágazat leépülése. Egy nagy aszály esetén a termésingadozás eléri a 30-40 százalékot, és ezt sem a piac, sem a feldolgozóipar nem tudja követni. A megfelelő mennyiségű és minőségű árualap megteremtéséhez korszerű szaktanácsadásra van szükségük a gazdálkodóknak, főként a kis- és közepes vállalkozásoknak - mutatott rá az elnök.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az utómunkákon - tároláson, osztályozáson, a csomagoláson és az elsődleges feldolgozáson - igen sok múlik, ezért meg kell teremteni a korszerű post-harvest feltételeit. Ezen a területen a tészek már jelentős lépéseket tettek, de működésükben a legnagyobb problémát az okozza, hogy még mindig nem végeznek teljes körű integrációt, csak az értékesítésre fektetik a hangsúlyt.

Az európai jogszabályok folyamatos változása miatti hazai jogszabályváltozások bürokratikus rendszere szintén gátolja a TÉSZ-ek hatékony működését

 - hívta fel a figyelmet Ledó Ferenc.

A feketekereskedelem aránya a mezőgazdaság egyes területein még mindig 20-30 százalékos. Az ágazat fejlődését gátolja a magas áfa is, amelynek csökkentése szintén sokat segítene a versenyképesség növelésében.

Az ágazatban, de főként a gyümölcstermesztésben az erősen kézimunka-igényes fajok termesztését 70-80 százalékban a kisebb és közepes családi gazdaságok végzik. Az elnök szerint a családi gazdaságok megerősítése lesz a legnagyobb feladat a közeljövőben. Komoly gondot jelent, hogy a sokszereplős termelés miatt nincs egységes árualap, amivel kiszolgálhatók lennének az áruházláncok, a feldolgozók és az exportpiacok.

A FruitVeB adatai szerint a magyar zöldség-gyümölcs ágazat éves elsődleges kibocsátása mintegy 280 milliárd forint, a másodlagos kibocsátása pedig 800 milliárd forint körüli összeg. Az ágazat évente 2,5-3,0 millió tonna árut állít elő.

Az ágazatban mintegy 50-50 százaléknyi frisspiaci terméket, illetve feldolgozott terméket állítanak elő. A frisspiaci termékek 50 százaléka kerül kiskereskedelmi üzletláncokba, míg helyi piacokra 10-15 százalék, exportra 15-20 százalék jut. A nagybani piacok forgalma folyamatosan csökken, de még most is eléri a 20-25 százalékot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu