Ha nem vigyázunk, ez az állat mindent felfal előlünk

agrarszektor.hu
A mezei pocok állományának felmérésére és a kártevő elleni védekezés fontosságára hívta föl a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tavaly az utóbbi évek legjelentősebb mezeipocok-állománya alakult ki az országban, ezért a rendkívüli károk nyomán a növény- és talajvédelmi hatóság az idén is fokozott figyelemmel kíséri a mezei pocok fertőzöttség alakulását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rágcsálók augusztus végéig még nem okoztak gondot a megyék zömében, helyenként nőtt a lakott járatok száma, elsősorban pillangósokban és a nagy kiterjedésű gyomos területeken - ismertetik a közleményben. A kialakult helyzet miatt Fejér megyében védekezési felhívást tettek közzé, lucernás területeken és gyümölcsösökben is folytattak a védekezést. A megfigyelések szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Veszprém megyében helyenként szintén nőtt a kártevő egyedszáma tarlókon, ültetvényekben, napraforgóban és kukoricában.

A hatóság ezért felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy az érintett területeken - azokon a táblákon is, ahol tavaly nem volt kártétel - mérjék fel a mezeipocok-fertőzöttséget. A vizsgálatok során különös figyelmet kell fordítani az évelő pillangósokra és az elhanyagolt területekre. A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A védekezés módjának megválasztásakor követni kell az integrált növényvédelem elvét: nemcsak növényvédő szeres, csalétkes védekezésre kell gondolni, de a megfelelő mélységű talajművelés, ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében. A védekezés lehetséges eszközeiről a Nébih honlapján, a http://portal.nebih.gov.hu/-/felhivas-a-mezei-pocok-fertozottseg-felmeresere-es-a-vedekezesre olvashatók részletek. A gazdálkodók a felméréséhez és a védekezéshez szükség szerint igénybe vehetik növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?