2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Növény

Hamarosan indul a jégeső elleni védekezés: így küzdenek majd ellene

Rövid időn belül, április közepén kezdődik az országos jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka. A rendszer előkészítését és üzemeltetését – a koronavírus-járvány miatti – szigorú munkavégzési folyamatok és előírások szerint végzik a generátorkezelők és a regionális telephelyeken dolgozók.
 
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium által üzemeltetett jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka a tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is április 15-én indul - írja a NAK. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 218 automata és 768 manuális – talajgenerátorok kitelepítése és felkészítése már hetekkel korábban, február elején megkezdődött, és a start idejére be is fejeződik. Ezzel párhuzamosan a rendszer működésének és a működést segítő alkalmazás tesztelése zajlik. A berendezések ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

Mivel a NAK valamennyi egységénél rendkívüli munkavégzési rendet és új munkavégzési szabályokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, a megváltozott előírások alapján a jégkármérséklő-rendszer üzemeltetését végző iroda egyedi munkavégzési folyamatokat vezetett be már az előkészületek idejére is. Ennek megfelelően a regionális telephelyeken és az egyes generátorpontokon is szigorú, az emberi kontaktusok minimalizálását, illetve a fertőtlenítőszerek, a szájmaszkok és a gumikesztyűk használatát, továbbá a napi többszöri fertőtlenítést előíró szabályok szerint végezhető a munka. Emellett a telephelyekre irányuló napi szállítmányokat is korlátozták, és a fogadásuk is csak a védőeszközök használatával lehetséges. A bevezetett rendet a rendszer működése alatt is betartják a generátorkezelők és a telephelyi dolgozók.

Az idei védekezési szezon szeptember 30-ig tart. A rendszer valódi hatékonyságát csak néhány év múlva lehet majd értékelni, amikor több évre visszamenőleg összehasonlíthatók a jégkárok mennyiségei a korábbi évek adataival. Az megállapítható, hogy a 2019-es rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya. A fokozott védekezés ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső, hiszen nincs olyan technológia, amellyel ez teljes mértékben kiküszöbölhető lenne. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu