Harc a vízért és a tápanyagért - Parlagfű a napraforgóban (x)

agrarszektor.hu
A szakirodalom alapján a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) komoly elterjedése Európában a második világháború után kezdődött, a gabona szállítmányokkal jutottak át az európai kikötőkbe, onnan Magyarországra az 1920-as években.

Jelenleg Európában a Kárpát-medence a legszennyezettebb régió. A pollenje okozta szénanátha és asztma ma hazánkban népbetegség, több mint 1,5 millió embert érint és állatokra is allergén hatással van. A kereskedelemben és a napraforgó magok feldolgozása során is gyakran találkozunk az Ambrosia problémájával.

 


Kiváló szárazságtűrő és tápanyag-hasznosító képessége miatt sajnos hatékony versenytársa a napraforgónak, ahol a parlagfű számának növekedésével arányosan 7- 33 százalékos terméskiesést idézhet elő. A nagyobb növények magprodukciója elérheti a 3000 darabot is és a talaj mélyebb rétegeiben magvai akár 30-40 évig is életképesek.


A földhasználókra vonatkozó jogszabályi előírás, hogy az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását kötelesek megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ennek elmulasztása növényvédelmi bírság kiszabását eredményezheti, amelynek mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet. Takarmány-alapanyagokban és őröletlen gabonát és magvakat tartalmazó összetett takarmányokban pedig maximálisan 50 mg/kg a megengedett mennyiség az Ambrosia spp. magjából. 2018-2019-ben az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási (RASFF) rendszerében 59 alkalommal jelentettek határérték feletti Ambrosia problémát, ebből hazánk 10 esetben volt érintett.


A parlagfű elleni védelemben a napraforgótáblákon is az integrált növényvédelem elemeit javasolt követni. Ezeket egészíti ki a növényvédőszeres gyomirtás, azonban a napraforgó és a parlagfű rokonsága miatt a rendelkezésre álló herbicidválaszték szűkös. A parlagfű visszaszorítására sok gazdálkodó halauxifen-metil hatóanyagú gyomirtó szert juttat ki, amely még a fejlett parlagfüvek ellen is hatékonynak bizonyult.


A 2019-es laboreredmények alapján az Ambrosia mag tartalom a napraforgóban szignifikánsan csökkent, de még mindig nagyon messze az ellene vívott harc vége.
-
A három tagból álló Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportja (www.glencore.hu) a hazai olajos magok, valamint gabonák kereskedelmének egyik fontos szereplője, továbbá gyártási és raktározási tevékenységet is folytat. Regionálisan is jelentős szerepe van Kelet-Közép-Európában, ahol kereskedelmi, logisztikai, termelési bázisokkal rendelkezik. A Pannon Növényolajgyártó Kft. (a Glencore magyarországi cégcsoportjának tagja) Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárát üzemelteti Foktőn.

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03