2021. július 25. vasárnap Kristóf, Jakab

Hírek - Növény

Hatalmas kaszálóréteket telepítenének Budapesten: elárulta a terveket a főtájépítész

Három nagyobb kaszálórétet telepítene a fővárosban Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, amely az ökológiai átalakítás jegyében egy újabb lépés lenne a méhlegelők után. Kiemelte, a kaszák munkáját legelő állatok segíthetnék, ugyanakkor a legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálná, és nem a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna lenne fontos.
 
 

A főváros nyugati (Stockholm, Koppenhága, Oslo, London, Párizs, Amszterdam, Bécs) mintára történő, úgynevezett ökológiai átalakítása jegyében újabb lépés jöhet a magasabbra engedett lágyszárúak (méhlegelők) után - írja a Qubitra hivatkozva az Infostart. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze elmondta: azok után, hogy a Főkert által kaszált területek 4,5 százalékát szándékosan hagyták elburjánzani, a Hajógyári-sziget külső peremén álló galériaerdők védettségi eljárása is elindult, mert kiderült, hogy több szempontból is értékes terület:

 • a szigetcsúcs madárátvonuló hely
 • a K-híd szigeti hídfőjétől északra, a gát belső oldalán kialakult egy klasszikus regenerálódó láprét, a dunamenti csillagvirág (Scilla vindobonensis) 8 ezer tős állományával, amelynek eszmei értéke 40 millió forint, ez az egyetlen ismert termőhely Budapesten.
Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Bardóczi kijelentette azt is, 

egy ősgyep mind a szén-dioxid megkötésében, mind a párologtatásban többet tud, mint egy fásítás, (...) egy biodiverz rét folyamatosan hizlalja maga alatt a szén-dioxidot eltároló humuszréteget. Az lenne az érdekünk, hogy sok növendék erdőnk és sok rétünk legyen. 

Emellett sürgeti a tetők, valamint a ház- és épületfalak zöldítését, utóbbiakat elsősorban kúszónövényekkel. Bejelentette továbbá, hogy ahol a biodiverzitás megőrzéséhez kaszálóréteket kell megőrizni, ott az "arányok belövése" mellett szeretnék meghonosítani a legeltetést.

A legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálja, és ne a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna legyen a fontos

- hívta fel a figyelmet.

Három helyszín jöhet szóba:

 • III. kerület, Mocsárosdűlő
 • XI. kerület, Tétényi-fennsík
 • X. kerület, Felsőrákosi-rétek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu