Hatalmasak a károk az olasz földeken: itt már lehet, az öntözés se segít

Hatalmasak a károk az olasz földeken: itt már lehet, az öntözés se segít

agrarszektor.hu
A sokéves átlaghoz képest megfeleződött a csapadék mennyisége Olaszországban, és már most 2 milliárd euróra tehető az aszálykár mértéke. Több olasz régióban már most betiltották a hatóságok az autómosást, a medencék feltöltését és a kertek öntözéset, ugyanakkor a mezőgazdaságban akkora stressz okoz a szárazság a növényeknek, hogy még az öntözés sem biztos, hogy tud segíteni az állományokon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Coldiretti közleménye szerint az idei évben a szokásos csapadékmennyiségnek csak a felével számolhattak a gazdák, és már most 2 milliárd euróra tehető az országos aszálykárok mértéke. Észak-Olaszországban a Pó folyó vízszintje 70 év óta a legalacsonyabb. Több tavat is a kiszáradás fenyegeti, a tartósan 40°C körüli csúcshőmérsékletű napokból álló időszakban pedig a talajvíz szintje is egyre csökken. Több olasz régióban a hatóságok máris betiltották az autómosást, a medencék feltöltését és a kertek öntözését. A mezőgazdaságban az aszály olyan mértékű stresszt okoz a növényeknek, hogy még az igen költséges öntözés sem feltétlenül képes segíteni az állományokon - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Olyan mértékű vízhiányos krízissel szembesülünk, melynek nagyságrendje a múlt század eleje óta a legnagyobb, ezért az érintett területeken a lehető leghamarabb szükségállapot kihirdetését kérjük

 - írta Ettore Prandini, a Coldiretti olasz mezőgazdasági szövetség elnöke Mario Draghi miniszterelnöknek címzett levelében.

Azonnali intézkedésekre van szükség a lakosság élelmiszer-ellátásának biztosítása érdekében, pénzügyi eszközök szükségesek a gazdaságok kieső bevételeinek kompenzálásához, valamint nélkülözhetetlen lenne közép- és hosszú távú infrastrukturális intézkedések, programok bevezetése: ilyen lenne például egy víztározókra vonatkozó átfogó nemzeti terv, amelyet a Coldiretti már jó ideje szorgalmaz. Jelenleg az esővíznek csak 11%-át gyűjtjük össze, pedig elérhetnénk akár az 50%-ot is. Új víztározók létesítésével elkerülhetők lennének az ilyen válságok, amelyek költségei az elmúlt tíz évben meghaladták a 10 milliárd eurót, és mezőgazdaság megsokszorozhatná termelési kapacitását

 - zárta gondolatait Prandini.

Ha hamarosan nem kezd el esni az Alpokban, búcsút mondhatunk a kései paradicsomnak, de 30-40%-os terméskiesést okozhat az aszály dinnyében, és több más nyári gyümölcskultúrában - áll a CIA (Confederazione Italiana Agricoltori) közleményében. A legsúlyosabban érintett területek Piemont, Lombardia, Emilia-Romagna, de Valle d'Aosta és Trentino egy része is szenved a szárazságtól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03