Hatósági belső vizsgálat a több tízmilliárdos vetőmagbiznisz miatt

Belső vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azzal kapcsolatban, miért lassult le az exportra szánt szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása az utóbbi időszakban. Ágazati szakértők szerint a mai helyzet - elsősorban a takarmánykukoricánál - évi több tízmilliárd forintos kivitelt veszélyeztet. A Nébih viszont úgy látja, hogy az ügyintézési idő csak néhány nappal hosszabbodott meg, a minősítő bizonyítványokat pedig időben megkapják a piaci szereplők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rendszeresen felülvizsgálja belső munkafolyamatait - így a vetőmag-minősítői tevékenységet is - a Nébih - indokolta az agrárszektor.hu-nak a most folyó belső vizsgálatot a hivatal. Az éves terv szerint végzett belső auditokkal a Nébih működési hatékonyságát kívánják javítani - tették hozzá.

Ágazati szakértők az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy a szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása jelentősen lassult az utóbbi időszakban. Ennek hátterében piaci információk szerint az áll, hogy a bürokráciacsökkentő kormányzati intézkedések nyomán a megyei kormányhivatalokban, illetve a Nébihnél csökkent a minősítéssel foglalkozó szakemberek száma, így az ügyintézési idő növekedett. A mai helyzet - elsősorban a takarmánykukoricánál - évi több tízmilliárd forintnyi exportot veszélyeztet, mert félő, hogy a nálunk is érdekelt nagy nemzetközi cégek más országokba viszik a vetőmagtermelést, ha a bizonytalanságot okozó hatósági ügyintézési idő nem csökken - állítják vetőmagpiaci szakértők.

A Nébih tapasztalatai szerint ugyanakkor az elmúlt egy-másfél évben átlagosan csak néhány nappal hosszabbodott az ügyintézési idő a megelőző évekhez képest, és a minősítő bizonyítványokat minden esetben a jogszabályi időkereten belül adták ki. A hosszabbodásban - tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a hivatal - szerepet játszott, hogy 2014-2017 között fokozatosan, évi 10-11 százalékkal emelkedett az exportra szánt vetőmagtételek mintaszáma.

A vetőmagágazat "működési ritmusa" miatt minden évben - jellemzően október-decemberben - vannak olyan munkacsúcsok, amikor a betakarítás után az összes vetőmagüzem huszonnégy órában dolgozza fel a vetőmagtételeket és küldi minősítésre a mintákat - közölte a Nébih. Ez a hivatal szerint esetenként szintén a minősítési folyamat meghosszabbodásához vezethet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?