2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Növény

Hatósági belső vizsgálat a több tízmilliárdos vetőmagbiznisz miatt

Belső vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azzal kapcsolatban, miért lassult le az exportra szánt szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása az utóbbi időszakban. Ágazati szakértők szerint a mai helyzet – elsősorban a takarmánykukoricánál – évi több tízmilliárd forintos kivitelt veszélyeztet. A Nébih viszont úgy látja, hogy az ügyintézési idő csak néhány nappal hosszabbodott meg, a minősítő bizonyítványokat pedig időben megkapják a piaci szereplők.
 
 

Rendszeresen felülvizsgálja belső munkafolyamatait – így a vetőmag-minősítői tevékenységet is - a Nébih – indokolta az agrárszektor.hu-nak a most folyó belső vizsgálatot a hivatal. Az éves terv szerint végzett belső auditokkal a Nébih működési hatékonyságát kívánják javítani – tették hozzá.

Ágazati szakértők az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy a szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása jelentősen lassult az utóbbi időszakban. Ennek hátterében piaci információk szerint az áll, hogy a bürokráciacsökkentő kormányzati intézkedések nyomán a megyei kormányhivatalokban, illetve a Nébihnél csökkent a minősítéssel foglalkozó szakemberek száma, így az ügyintézési idő növekedett. A mai helyzet – elsősorban a takarmánykukoricánál – évi több tízmilliárd forintnyi exportot veszélyeztet, mert félő, hogy a nálunk is érdekelt nagy nemzetközi cégek más országokba viszik a vetőmagtermelést, ha a bizonytalanságot okozó hatósági ügyintézési idő nem csökken – állítják vetőmagpiaci szakértők.

A Nébih tapasztalatai szerint ugyanakkor az elmúlt egy-másfél évben átlagosan csak néhány nappal hosszabbodott az ügyintézési idő a megelőző évekhez képest, és a minősítő bizonyítványokat minden esetben a jogszabályi időkereten belül adták ki. A hosszabbodásban – tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a hivatal - szerepet játszott, hogy 2014-2017 között fokozatosan, évi 10-11 százalékkal emelkedett az exportra szánt vetőmagtételek mintaszáma.

A vetőmagágazat „működési ritmusa” miatt minden évben – jellemzően október-decemberben - vannak olyan munkacsúcsok, amikor a betakarítás után az összes vetőmagüzem huszonnégy órában dolgozza fel a vetőmagtételeket és küldi minősítésre a mintákat – közölte a Nébih. Ez a hivatal szerint esetenként szintén a minősítési folyamat meghosszabbodásához vezethet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!