Hiába a milliárdok: bővítés helyett inkább korszerűsítik a szőlőültetvényeket a gazdák

Hiába a milliárdok: bővítés helyett inkább korszerűsítik a szőlőültetvényeket a gazdák

agrarszektor.hu
A hazai szőlőültetvények 2,5%-a újulhat meg az idén, a benyújtott pályázatok alapján 1536 hektár korszerűsítését tervezik a termelők. Az új telepítés ugyanakkor nem ennyire népszerű, a felmérések szerint ebben az évben az engedélyezhető 654 hektár helyett csupán 158,5 hektárnyi új ültetvény kialakítását kezdeményezték a szőlősgazdák.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai szőlőültetvények mintegy 2,5%-a újulhat meg az idén, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint a termelők január 28-ig összesen 1536 hektár borszőlőültetvény korszerűsítésére nyújtottak be pályázatot, írta meg a Magyar Nemzet. A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítását célzó támogatásnak köszönhetően hatékonyabbá tehető a termelés, amely hosszú távon növeli az ágazat versenyképességét.

A programban 2020-2023 között összesen 16 milliárd forint áll rendelkezésre. Az előző évekhez képest ugyanakkor ebben a ciklusban újdonságnak számít, hogy a nyertes pályázók a korszerűsítés költségeinek akár 75%-át is megkaphatják támogatásként. A HNT kezdeményezésének köszönhetően pedig lehetőség nyílt arra is, hogy az idős, de magas terméspotenciállal bíró ültetvények megújítását is kezdeményezhessék a tulajdonosok. A legnagyobb igény erre a tokaji, az egri, a szekszárdi és a villányi borvidékről érkezett.

Összességében pedig a kunsági és a mátrai borvidéken újulnak meg legnagyobb területen az ültetvények. A HNT honlapján olvasható tájékoztató szerint az Agrárminisztérium a tervek szerint szeptemberben újra megnyitja a szerkezetátalakítási pályázatot a borszőlőt termelő gazdaságok előtt, így újra benyújthatók lesznek a korszerűsítéssel kapcsolatos egyéni tervek. A támogatást egyébként fajtaváltáshoz, valamint az ültetvények áttelepítéséhez és a termesztéstechnológiai módszereinek javításához vehetik igénybe az érintettek.

Míg a meglévő ültetvények korszerűsítésére jelentős igény mutatkozik az ágazaton belül, a HNT felmérése szerint az új szőlőskertek kialakítását jóval kevesebben tervezik. Az új borszőlő-telepítésre vonatkozó engedélyezési szabályozás értelmében évente az előző évhez képest 1%-kal nőhet a szőlőültetvények területe az országban, az új engedélyeket pedig április 1-je és 30-a között adhatják be a termelők. Az előzetes adatok szerint az idén a gazdálkodók a betelepíthető 654 hektár helyett csupán 158,5 hektár új ültetvény létrehozására kértek engedélyt. A telepítéseket ugyanakkor a Vidékfejlesztési program is támogatja, a pályázatokat augusztus 31-ig nyújthatják be az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?