Hiába az eső, a meleg most sokkal nagyobb károkat okozhat a földeken

agrarszektor.hu
A hétvégén illetve a hétfőn hajnalban hullott eső sokat segített a fejlődésben lévő repce és őszi búza vetéseken, de a talajoknak további csapadékra lenne szükségük a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. A hosszú hetek óta tartó, az átlagnál melegebb időjárás azonban már kedvezőtlenül hat a túlfejlett állományokra. A héten még kedden, illetve pénteken és szombaton számíthatunk esőre, elsősorban a Dunántúl területén, a hőmérséklet ugyanakkor továbbra is a sokévi átlag felett alakul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten ugyan többször esett az ország nagy részén kisebb eső, komolyabb, nagy területre kiterjedő csapadékot azonban csak a hétfő reggelre átvonult melegfront hozott. Ezzel együtt általában 2 és 30 milliméter közötti mennyiség hullott, a Dunántúlon több, a Tiszántúlon illetve Baranyában kevesebb. Ez az eső ugyanakkor a legtöbb helyen csak a talaj felszínét nedvesítette át, így az Alföldön igen szárazak a talajok 10 centiméternél mélyebb rétegei. Ezzel szemben Zalában és a Belső-Somogy területén a mélyebb talajrétegekben is kielégítőek a nedvességviszonyok. A hőmérséklet a hét nagy részén az átlagos értékek körül alakult, majd a hétvégén az ország nagy részén 20 fok fölé melegedett a levegő - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A csapadékos idő jót tett a repce illetve őszi kalászos vetéseknek. A repce jellemzően 6-8 leveles fenológiai fázisban van, a meleg időjárás azonban már kedvezőtlenül hat a túlfejlett állományokra. A száraz, poros magágyba vetett, és ezáltal egyenetlenül kelt búza általában 1-3 leveles állapotban van, és ahol számottevő mennyiségű eső öntözte, ott megkezdődött a táblák egységesedése, néhol pedig már a bokrosodás is.

A hét további részében is erős déli, délnyugati áramlás határozza majd meg az ország időjárását. Kedden egy hidegfront vonul át felettünk erős déli széllel, így többfelé lehet esőre és záporokra számítani. Szerdán napos, száraz időre van kilátás, majd csütörtökön és pénteken több lesz a felhő, és főként a Dunántúlon több alkalommal is várható eső, zápor. Szombaton északkelet felé távozik a csapadékzóna, és a hétvégén csendes őszi időre van kilátás. A hőmérséklet a továbbiakban is több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. A legmelegebb órákban jellemzően 17-22 fokot mérhetünk, ennél csütörtökön és pénteken valószínű kissé melegebb. A hajnali fagyok sem térnek vissza egyelőre, általában 5-10 fokra hűl le a levegő, de lesznek a héten ennél enyhébb reggelek is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?