2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Növény

Hibás tájékoztatás: ez az oka, hogy a műanyag lassan ellepi a Földet

A műanyagszennyezés káros hatásaira reagálva az Európai Unió úgynevezett műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, valamint a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt az úgynevezett bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is érti, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.
 
 

A téves kommunikációnak köszönhetően a lebomló műanyagokat régóta tartják számon, mint környezetbarát alternatívákat, holott ezen anyagokat az esetek döntő többségében egyszer használatos termékek formájában forgalmazzák (például eldobható poharak, szívószálak, zacskók) - írják az országos környezetvédelmi szervek közösen kiadott állásfoglalásukban. Egyszer használatos termékként az eldobó kultúra részét képezik, erősítve a lakosságban a mára berögződött rossz szemléletet, és továbbra is nyomást gyakorolva a természeti erőforrásokra. További gond, hogy jelenleg Magyarországon a komposztálható műanyagok hulladékainak megfelelő kezelésére nincsen lehetőség, ezek a hulladékok így hulladéklerakókban és -égetőkben kötnek ki.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A lebomló műanyagokból készült termékek gyors terjedésnek indultak a rendezvényszervezés területén, ugyanakkor jelenleg nincs kialakított infrastruktúra a szelektált begyűjtésre és a megfelelő hulladékkezelésre, így a bioműanyagra váltás a fenti probléma megoldása nélkül mindössze zöldrefestő intézkedés – mondta Csobay Krisztina, a Zöldövezet Társulás elnöke. Borosnyay Zoltán, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor további probléma, hogy a bioműanyagok küllemükben nagyon hasonlóak a sima műanyagokhoz, így könnyen bekeverednek a műanyag szelektív gyűjtőkbe, újabb kihívások elé állítva az újrafeldolgozókat.

Ezek az anyagok valójában csak ipari körülmények között tudnak lebomlani, így házi komposztálásuk sem megoldás a kezelésükre – tette hozzá Urbán Csilla, a Humusz Szövetség elnöke. A műanyagszennyezés fő okozója az, hogy túlságosan sok olyan terméket gyártunk és használunk, amelyek rendkívül rövid idő alatt válnak – sok esetben kezelhetetlen – hulladékká. Az első és legfontosabb lépés az egyszer használatos termékek visszaszorítása, többek között újrahasználati rendszerek bevezetésével - tette hozzá. 

Az állásfoglalást kiadó szervezetek az újrahasználati rendszerek minél szélesebb körű elterjedésén dolgoznak, a helyesen szétválogatott szelektív hulladék gyűjtésének segítésében elkötelezettek, valamint a körforgásos gazdaság támogatói. Horvátth Sarolta a Felelős Gasztrohős Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy Magyarországon is egyre nő a környezettudatosan működő vendéglátóhelyek száma. A legtöbben jelentős erőfeszítéseket tesznek a műanyag hulladékuk csökkentése érdekében. Fontos, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy a műanyag PLA-ra cserélése környezetvédelmi szempontból nem a legmegfelelőbb megoldás, itt szemléletbeli változásra van szükség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu