2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Növény

Hihetetlen, hogy ezt még tovább lehet fokozni

Az idén 4,6 százalékkal kisebb területen, az előző évinél 2,8 százalékkal több, összesen 7,5 millió tonna kalászos gabona termett Magyarországon. A termésátlagok – a rozs kivételével – felülmúlták az előző évit. A búza termésátlaga 1991 óta nem volt ilyen magas, az elmúlt öt év átlagát 22 százalékkal haladta meg. A növekedésnek kedvezett a tavaly őszi és az idei májusi csapadékos időjárás.
 
 

Búzából az idén az egy évvel korábbinál 7,6 százalékkal kisebb területről 0,4 százalékkal nagyobb termést takarítottak be a gazdálkodók; a termésátlag pedig 5140 kilogramm volt hektáronként – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A árpa betakarított területe az előző évinél 2,8 százalékkal, a termésmennyiség 12 százalékkal volt több, ami 9 százalékkal nagyobb termésátlagot eredményezett. Őszi árpából 18 százalékkal több termett, tavaszi árpából viszont 6,5 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben.

A tritikálé betakarított területe 3,7 százalékkal haladta meg az előző évit. A learatott termés mennyisége 4,8, a termésátlag egy százalékkal növekedett.

A zabnál a tavalyinál 11 százalékkal kisebb területről 4,1 százalékkal kevesebb termést takarítottak be, az átlagos hozam viszont 7,9 százalékkal emelkedett.

Rozst az idén csaknem 37 ezer hektáron, a tavalyinál 3 ezer hektárral nagyobb területen arattak. A termés a 2014-eshez képest 7 százalékkal növekedett, míg a termésátlag 2,4 százalékkal alacsonyabb volt. 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu